IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Албена АД планира листване на летище Лесново, намалява покупната му цена

Компанията смята да разшири предлаганите услуги на летището с чартътрни полети

14:44 | 15.01.09 г.
Албена АД планира листване на летище Лесново, намалява покупната му цена

Съветът на директорите на Албена АД е гласувал за намаляване на покупната цена на Интерскай АД, собственик на летище Лесново, с 3,9 млн. лв. до 22,6 млн. лв. Дружеството ще бъде закупено от Албена холдинг, който е основен акционер в Албена АД.

Решението за покупката ще бъде гласувано на предстоящото на 18 януари Общо събрание на Албена АД, става ясно от съобщение в Бюлетин Investor.bg.

Също така в момента тече процедура по преобразуването на Интерскай в публично дружество и качването му за търговия на БФБ – София, съобщават още от компанията.

Интерскай има свидетелство за авиационен оператор. За 2008 г. летище Лесново има близо 8000 кацания, което е сериозен ръст спрямо предишни периоди. Компанията ще разшири предлаганите авиационни услуги и чрез специализирани и чартърни полети.

„По същество „Лесново” е второто гражданско летище на София след международното. Чрез това придобиване ще затворим напълно кръга на услуги за стопанския туризъм – авиопревозвач – туроператор - хотелиер”, каза Красимир Станев, изпълнителен директор на Албена АД.

Албена АД вече притежава необходимия опит и ноу-хау за управляване на летища. Към момента курортният комплекс управлява летище „Приморско” и летище „Балчик”, които са сертифицирани от ГД „Държавна въздухоплавателна инспекция” към Министерство на транспорта като летателни площадки за самолети с максимално тегло 5 700 кг или 19 пътникоместа.

Друго решение, което ще бъде гласувано на Общото събрание на дружеството, е свързано с фиксиране на продажната цена за пакета от акции в Албена Инвест Холдинг на максималната стойност според оценката, а именно 26,7 млн. лв. (или 10,15 лв. на акция). За сравнение, последната сделка с акции на Албена инвест холдинг АД е при цена от 3,8 лв. за акция.

„Направихме цените на покупката и продажбата изцяло в интерес на миноритарните акционери. По този начин те получават сериозен финансов стимул от 12 млн. лв.”, коментира Красимир Станев.
 

Свързани компании:

Албена АД(ALB)

Албена Инвест Холдинг АД(5ALB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още