IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските „Тракторни заводи” се листваха на Франкфуртската фондова борса

Възможно е през първото полугодие на 2009 г. да се проведе и вторично публично предлагане на "Тракторни заводи”

11:57 | 12.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Руските „Тракторни заводи” се листваха на Франкфуртската фондова борса

Руският концерн „Тракторни заводи”, който е най-големият в страната в тази област, се листва на Франкфуртската фондова борса, предлагайки глобални депозитарни разписки, съобщи вестник „Комерсант”, позовавайки се на информация от компанията.

Една депозитарна разписка струва 20 евро, а всеки 5 разписки съответстват на една акция. Така в хода на предлагането концернът е оценен на 2,5 млрд. евро. От началото на финансовата криза това е първото листване на руска компания на европейска фондова борса. Според анализатори, въпреки че тази цена е под заплануваната през пролетта, тя е добро постижение в условия на криза.

Какъв пакет акции е продаден и кои са купувачите от „Тракторни заводи” засега не съобщават. По предварителни данни от източници, близки до сделката, купувачи на ценните книжа на „Тракторни заводи” са няколко швейцарски инвестиционни фонда.

Основният собственик Михаил Болотин (който до листването е притежавал 80% от акциите на компанията), е съобщил само, че той не е продавал свои акции, а на инвеститорите е предложена допълнителна емисия. Михаил Болотин е коментирал, че понижението на приходите на концерна през последното тримесечие на годината спрямо предходното е не повече от 10%.

Желанието на бъде проведено IPO на западноевропейска борса именно сега Болотин е обяснил с това, че „кризата е най-доброто време за нови покупки”. По неговите думи приходите от публичното предлагане ще отидат за рефинансиране на кредити, взети от „Тракторни заводи” за покупка на нови активи.

По-рано е било съобщено, че новите активи ще бъдат на стойност около 220 млн. евро, а вчера собственикът на „Тракторни заводи” е коментирал, че чрез публичното предлагане планираната покупка „няма да може да се финансира изцяло”.

През пролетта на 2008 г. от „Тракторни заводи” са смятали да привлекат в хода на IPO-то поне 370 млн. евро. Приходите на концерна за 2007 г. са 1,3 млрд. долара.

Михаил Болотин е посочил, че е възможно през първото полугодие на 2009 г. да се проведе и вторично публично предлагане за рефинансиране на кредитния портфейл на „Тракторни заводи”. Към момента дълговете на концерна възлизат на около 590 млн. евро.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 12.01.09 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още