IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски въгледобивен гигант ще проведе IPO на Лондонската фондова борса

„Сибирска въглищна енергийна компания” се оценява на 6-7 млрд. долара

17:43 | 01.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Руски въгледобивен гигант ще проведе IPO на Лондонската фондова борса

Най-голямата руска компания за добив на въглища и седма в света в сектора – „Сибирска въглищна енергийна компания”, по всяка вероятност ще проведе първично публично предлагане (IPO) в края на първото тримесечие на 2009 г. на Лондонската фондова борса, съобщава вестник „Комерсант”, позовавайки се на източници от компанията.

Според анализатори „Сибирска въглищна енергийна компания” се оценява на 6-7 млрд. долара, обаче трябва да се има предвид и сложната ситуация на фондовите пазари.

Точните параметри на предлагането, които ще бъдат изготвени от съвета на директорите на компанията, се очаква да бъдат утвърдени на извънредно събрание на акционерите през октомври. Организаторите на IPO-то обаче вече са избрани - това са Citibank, Ренесанс Капитал и Morgan Stanley, като официално договорите с тях ще бъдат подписани този месец.

Въгледобивната компания, чрез Donalink Ltd, се контролира на паритетни начала от Андрей Мелниченко и Сергей Попов.

По предварителна информация по-вероятно е IPО-то да бъде проведено чрез емитиране на нови акции, но не се изключва и вариантът основните акционери да предложат на борсата част от своите акции.

Според прогнози на инвестиционни банкери конюнктурата на пазара на въглища през следващата година ще бъде не по-малко благоприятна от тази през настоящата година, така че перспективите пред „Сибирска въглищна енергийна компания” са добри. На пазара на въглища понастоящем има структурен дефицит, като причината е преходът на Китай от нетен износител към нетен вносител на въглища. Спот-цените вече са по-високи от контрактните, което говори за наличие на дефицит на пазара на въглища.

По прогнозни данни средната световна цена на въглищата за 2008 г. ще бъде 125 долара/т, а за 2009 г. - 160 долара/т. В тази връзка преимуществото на „Сибирска въглищна енергийна компания” е, че сега на фондовите борси се търгуват основно акции на руски компании, добиващи коксови въглища (които са по-скъпи), а не на такива, добиващи обикновени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още