IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Почти е готов проспектът за предлагане на акции на КЦМ АД Пловдив

От дружеството не се ангажират с дата на предлагане, защото изчакват стабилизиране на пазара

10:31 | 01.09.08 г.
Почти е готов проспектът за предлагане на акции на КЦМ АД Пловдив

Към края си е подготовката на проспекта за предлагане на акции чрез борсата на Комбината за цветни метали – КЦМ АД, Пловдив.

Предвижда се на инвеститорите да бъдат предложени между 10 и 15 на сто от капитала на дружеството.

От предприятието отказаха да посочат срока на предлагането с обяснението, че в момента Българската фондова борса е в спад и поради тази причина са решили да изчакат стабилизирането на капиталовия пазар.

В началото на август на Общо събрание на акционерите капиталът на КЦМ беше увеличен от 27 млн. лв. на 108 млн. лева. Увеличението е за сметка на нетната печалба за миналата година (над 42 млн. лв.), като от нея за увеличението на капитала се заделят 38,4 млн. лв., както и за сметка на част (42,5 млн. лв.) от превишението на заделените средства във фонд Резервен.

Увеличението ще бъде разпределено в 81 млн. акции с номинал от 1 лев. На събранието акционерите са гласували също така да разпределят като дивидент над 4,2 млн. лева.

Металургичният комбинат беше приватизиран в края на 2000 г. Мажоритарният му пакет от над 94 на сто притежава работническо-мениджърското дружество КЦМ 2000 Груп. От раздържавяването досега в предприятието са инвестирани над 150 млн. долара. В момента задгранични колективи проектират изграждането на два нови завода, в които оловото и цинкът ще се произвеждат по най-съвременните енергоспестяващи и природоопазващи технологии. Предвидените инвестиции в новите мощности са за над 150 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още