IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първото шестмесечие с най-малко IPO-та в света за последните 5 години

Кредитната криза ограничава рисковите апетити и спира компаниите по пътя им към публичност

10:02 | 01.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Първото шестмесечие с най-малко IPO-та в света за последните 5 години

Осъществените през първата половина на 2008 година първични публични предлагания (IPO) са най-малко от 2003 година насам, като според повечето инвеститори тази тенденция ще се запази и през следващите месеци, тъй като се очаква забавяне на икономическия растеж и увеличаване на загубите от кредитната криза. 

До края на юни общо 333 компании от целия свят са станали публични, показват данни на Bloomberg. За сравнение през съпоставимия период година по-рано IPO-тата са били 702 на брой. Привлечените през първото полугодие на тази година средства възлизат на 73,2 млрд. долара, което е с цели 41 на сто по-малко от набраните през първите шест месеца на 2007 година.

Инвеститорите са предпазливи в очакванията си за излизането на нови компании на борсите, тъй като глобалната кредитна криза се отразява все по-негативно на потребителското доверие. В нормални времена IPO-тата са най-печелившият бизнес на Wall Street, но кризата е довела до свиване на таксите за посредничество при излизане на борсата с 50 на сто до 2,42 млрд. долара за разглеждания период. Средният размер на таксите през първата половина на 2008 година възлиза на 3,3 на сто от набраните средства, показват данните на Bloomberg.

„Хората губят интерес към риска, а когато става дума за пазара на IPO-та обикновено се говори за малки компании, за които инвеститорите имат оскъдна информация. Проблемите, които вредят на пазара, няма да се променят за една нощ, така че да се очаква някакъв драматичен обрат е доста оптимистично“, смята Алекс Валесио от Allegiant Asset Management в Кливланд.

От началото на годината поне 166 компании са се отказали да проведат IPO или са го отложили. Тази цифра е почти два пъти по-голяма в сравнение с периода януари – юни 2008 година. Около 1/3 от тези компании се намират в САЩ, където негативните настроения се увеличават все повече. От началото на годината основният индекс S&P 500 е паднал с цели 13 на сто, което допълнително влияе ограничаващо на желанията за поемане на риск.

Интересно е обстоятелството, че не е осъществено нито едно предлагане на компания, попадаща в категорията на т.нар. рисков капитал (venture capital), през второто тримесечие на годината. За периода 2006-2007 година средно около 18 на сто от IPO-тата са били именно на такива компании, по данни на National Venture Capital Association, които следят пазара на IPO-та от 1970 година. През първите три месеца на 2008 година общо пет такива компании излязоха на борсите за търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още