IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заложените приходи от продажби на ЖП Ифраструктура - консервативни

16:21 | 24.06.08 г.
Заложените приходи от продажби на ЖП Ифраструктура - консервативни

Заложените прогнозни приходи от продажби в проспекта на Железопътна инфраструктура – Холдингово дружество АД са консеравативни, тъй като са предвидени на база допускането, че участието на групата в проектите, свързани с жп инфраструктурата, са едва 15% от всички. Като цяло дружествата от групата имат по-голям потенциал.

Това каза на пресконференция днес Светлана Коева, мениджър Дялово инвестиране в ОББ - мениджър на предстоящото първично публично предлагане (IPO) на компанията.

По думите й заложените ръстове изглеждат големи в сравнение с историческите данни заради това, че дружествата от структурата на холдинга до момента са работели при по-малък капацитет. В прогнозните данни е заложен ефектът на синергията, която се получава от това, че всички дружества сега са обединени в един холдинг.

На пресконференцията стана ясно още, че Локомотивен и вагонен завод ЕАД-Русе в момента работи на 7% от възможностите си. Завод за стоманобетонови конструкции и изделия ЕООД-София работи при 30% от капацитета си, а Ремонтно-възстановително предприятие Кьоне АД-София – на 25% от капацитета си.

По думите на Орлин Хаджиянков, член на Надзорния съвет на Железопътна инфраструктура – Холдингово дружество АД, увеличаващите се цени на петрола са благоприятен фактор за железопътния бизнес, защото в бъдеще железопътният превоз ще става все по-икономически оправдан.

Броят акции, предмет на публичното предлагане на холдинга, ще бъде 5 583 411 при минимална емисионна цена 5 лв. по метода бук-билдинг. Предвиден е lock-up период от шест месеца, в рамките на който мажоритарите няма да могат да продават собствени акции. 

IPO-то ще се осъществи между 25 и 27 юни, разпределението ще стане ясно на 30 юни, а срокът за плащане е 1-3 юли. Очакваното начало на търговия на БФБ-София е в средата на месец август. 

Средствата от предлагането ще бъдат използвани за финансиране на инвестиционните програми на дъщерни дружества, главно модернизация на материално-техническата база, за което са предвидени общо 65 млн. лв. Друга част ще бъдат използвани за намаляване на ливъриджа на холдинговото дружество, както и за оборотен капитал. 

Средствата, които не достигнат за финансиране на инвестиционната програма, ще бъдат набрани чрез лизингово финансиране.

Инвестициите, които ще се направят за увеличаване на капацитета на производство, ще засегнат предимно Ремонтно-възстановително предприятие Кьоне АД-София.

Видеоматериал от участието на Орлин Хаджиянков в Клуб Investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още