IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И. Семерджиев: Здравеопазването е в мъртва точка, но ще последва растеж

ДОМ Здраве следи капиталовия пазар и изчаква подходящи условия за IPO

13:19 | 16.06.08 г.
Д-р Илко Семерджиев. Снимка: Личен архив
Д-р Илко Семерджиев. Снимка: Личен архив

Д-р Илко Семерджиев е роден през 1959 г. Работил е на всички нива на здравната система – от участъков стоматолог в малка селска служба до директор на столична болница. Бил е три пъти заместник-министър на здравеопазването – в правителствата на Любен Беров, Стефан Софиянски и Иван Костов. Той е първият директор на Националната здравноосигурителна каса у нас. Бивш министър е на здравеопазването във втория кабинет на Иван Костов. Понастоящем е председател на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване и изпълнителен директор на Доброволна осигурителна мрежа-Здраве АД (ДОМ-Здраве АД).

- Здравното осигуряване е с разходно-покривен модел, прави ли го това по-неперспективен сектор от пенсионното осигуряване?

Тези два осигурителни сектора нямат нищо общо помежду си, поради което всякакви сравнения биха били некоректни, но аз бих казал, че всеки човек рано или късно става клиент на здравната система и поради високата средно годишна обръщаемост на едно лице към лекар – 6,5 пъти, здравното осигуряване е сектор с изключителен потенциал.

- Кога планирате IPO-то на ДОМ-Здраве АД, защо бе забавено?

Знаете, че фондовите борси по света след август 2007 г. претърпяха сериозен срив, българската не беше подмината от този процес. Това ни накара да изчакаме по-благоприятен период, така че от листването да има истински смисъл, а не само действие на празен оборот. Нашите финансови анализатори следят ситуацията, така че ще подберем най-подходящия момент за целите, които сме си поставили.

- Имате ли капиталов и организационен ресурс да участвате в либерализацията на пазара и да вземете голям пазарен дял?

Да, определено. Ние не се притесняваме нито от вътрешната, нито от външна конкуренция.

- За 2007 г. сте с най-голяма печалба сред здравните фондове, на какво се дължи това? Какви са предимствата на бизнес модела ви?

Дължи се на добро управление и на добър контрол, който можем да упражняваме чрез нашата интегрирана информационна система в онлайн режим. Най-голямо значение обаче има високото качество на услугите, които предоставяме.

- Защо секторът е перспективен, при положение че здравното обслужване у нас е на ниско ниво и са нужни огромни разходи?

Това също е една от причините – когато един сектор е в долна мъртва точка, очевидно е, че рано или късно ще последва растеж.

- Има ли ДОМ-Здраве структури, чрез които да „затвори цикъла“ - болници, аптеки или друго, което може да се счете за предимство?

Да, ние сме развили мрежата си в цялата страна и вече работим с над 11 000 лекари в здравната система, над 350 аптеки и над 100 болници. Имаме и доверени лечебни заведения, които са предимно частни, част от които контролираме, включително и чрез дялово участие на физически лица.

- Имате ли чуждестранен партньор, от когото да ползвате ноу-хау?

Всички членове на висшия и средния мениджърски състав на „ДОМ-Здраве”АД са специализирали средно в пет западни държави, така че смея да кажа – ноу-хау не ни липсва, имаме и собствена експертиза от създаването и развитието на НЗОК. Разбира се, контактуваме постоянно и със световно известни имена от здравното осигуряване и не можем да се оплачем, че нещо ни липсва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още