IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руската Мечел майнинг очаква да привлече 4 млрд. долара от IPO в Лондон

Компанията разчита по време на IPO-то капитализацията й да достигне 20-25 млрд. долара

11:13 | 23.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Руската Мечел майнинг очаква да привлече 4 млрд. долара от IPO в Лондон

Руската компания „Мечел” определи Лондонската фондова борса за провеждане на IPO (първично публично предлагане) на дъщерната си фирма „Мечел майнинг”, съобщава вестник „Комерсант”, позовавайки се на информация от компанията. 

IPO-то ще се проведе през ноември, когато е пикът на цената на въглищата, тъй като „Мечел майнинг” притежава две въгледобивни предприятия, две находища на въглища и предприятие за добив на желязна руда.

За водещи организатори на IPO-то са избрани Goldman Sachs, Merrill Lynch и „Ренесанс Капитал".

„Мечел” разчита, че по време на IPO-то на Лондонската борса капитализацията на дъщерната й компания ще достигне 20-25 млрд. долара, а привлеченият капитал – поне 4 млрд. долара.

Анализатори обаче съобщават, че тази есен е възможно IPO да проведе и „Металоинвест", чиито акционери оценяват капитализацията на компанията на 25 млрд. долара. Ако двете компании излязат едновременно на фондовата борса, между тях ще възникне конкуренция за инвеститори.

Руски банкери смятат, че интересът като цяло към въгледобивни и металургични компании на международния пазар ще бъде висок. В подкрепа на това се посочва неотдавнашното сполучливо IPO на чешката въгледобивна компания New World Resources, която е успяла да привлече 1 млрд. долара.

Друга дъщерна компания на „Мечел” - „Мечел интернешънъл холдингс”, Швейцария, от края на миналата година е съсобственик на „Топлофикация” - Русе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още