IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондонската борса все още атрактивна за международните компании за имоти

Очаква се след затишието през първите три месеца на годината бизнесът отново да се насочи към Лондон до края на 2008 г.

15:10 | 11.04.08 г.
Лондонската борса все още атрактивна за международните компании за имоти

Лондонската борса е все още атрактивна за международните компании за недвижими имоти, въпреки че през първото тримесечие на нея не е било осъществено нито едно листване от компании на този пазар, а все повече компании предпочитат да осъществяват предлагания на своите местни пазари, съобщава Ройтерс.

По данни на Ernst & Young броят на първичните публични предлагания (IPO) на компаниите за недвижими имоти в световен мащаб е нараснал с 20% през миналата година. През 2007 г. те са привлекли близо 30 млрд. долара, което е с 62% повече от 2006 г.

Най-много IPO-та са осъществени от компании за недвижими имоти в Бразилия, Япония и Китай, по-голяма част от които са били реализирани на вътрешните пазари – тенденция, която най-вероятно ще се запази и за в бъдеще, твърди Ричард Смий, партньор в Ernst & Young.

„Докато строгият регулаторен режим в Индия ограничава потока от местни IPO-та, в Япония, Китай и Бразилия се очаква ръст в обема на листванията на компаниите за недвижими имоти“, казва Смий.

Въпреки това, със задълбочаващите се ефекти от световната икономическа криза върху все повече пазари, се очертава вероятност бизнесът отново да се насочи към Лондон до края на 2008 г., коментира Смий.

„Лондонският пазар остава атрактивен и висококонкурентен по време на трудни периоди, благодарение на благоприятната си регулаторна система“, казва Смий. „Когато влиянието на кризата стане все по-осезаемо на развиващите се пазари, компаниите, които искат да се листнат на всяка цена, ще се ориентират към международните пазари и по-специално Лондон.“

Близо 5,7 млрд. долара са били набрани от 21 компании за недвижими имоти, листнати на Лондонската фондова борса през 2007 г. Едва седем от тях са били британски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още