IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сърбия ще привлича западни инвеститори с големи IPO-та

Планира се листването на големи държавни компании, сред които монополистът при фиксираната телефония Telekom Srbija, както и фармацевтичната Galenika

12:33 | 11.03.08 г.
Сърбия ще привлича западни инвеститори с големи IPO-та

Политическата нестабилност на Сърбия разколебава западните инвеститори от участие в приватизационни сделки и ще бъдат необходими сериозни ходове като големи първични публични предлагания (IPO), за да бъдат те привлечени, смята Лука Андрич, държавен секретар в Министерството на икономиката, цитиран от Ройтерс.

Над 2 хил. компании са продадени, а икономиката на страната бележи годишен ръст от средно 6% от 2000 г. насам (откакто свърши управлението на Милошевич).

Но въпреки предпазливата макроикономическа политика и намаляването на бюрокрацията преходът е белязан от слаби коалиции и бавен прогрес към ЕС.

Чуждестранните компании, които участват в приватизацията в Сърбия, са предимно от Хърватска и Словения. Те са убедени, че познават пазара. Инвеститорите от западните страни се колебаят дали да участват заради политическата нестабилност“, казва в интервю за агенцията Андрич.

За последните осем години Сърбия е привлякла чуждестранни инвестиции в размер на около 11 млрд. долара спрямо близо 20 млрд. долара за Хърватска. Само за 2007 г. съседна България, член на ЕС, е привлякла 7,5 млрд. долара, посочва изданието.

Според Андрич, за да привлече повече инвеститори, Сърбия планира да листне акции на големи държавни компании, сред които монополистът при фиксираната телефония Telekom Srbija, както и фармацевтичната Galenika, и двете печеливши, добре управлявани компании със силни марки.

С този ход се надяваме да привлечем чуждестранни инвеститори и да превърнем фондовата борса в Белград в ключов регионален играч. Според нас акциите на Telekom може да бъдат листнати на борсата до края на тази година или през първото тримесечие на 2009 г.“, твърди Андрич.

Той добавя, че около 750 държавни компании ще бъдат разпродадени през 2008 г. и 2009 г., ако го позволят политическите условия.

Основните предизвикателства са големият брой служители в държавните компании, натрупаните дългове и остарялото оборудване“, добавя Андрич.

По думите му един от основните фактори, които привличат инвеститорите, са недвижимите имоти, собственост на държавните фирми, които често представляват по-голям интерес от самата им сфера на дейност.

Имотите са най-апетитният залък за инвеститорите заради потенциала им да поскъпнат“, казва той.

Държавните надежди тази година са насочени към производителя на автомобили Zastava и конгломерата Genex, които бяха предложени за продажба чрез търгове в края на миналата година.

Друга дългоочаквана продажба, тази на превозвача JAT Airways, ще зависи от това дали правителството и парламентът са в позиция да прокарат необходимите закони, смята той.

Съветникът по приватизацията трябва да завърши стратегията до края на месеца и търгът трябва да бъде обявен през май“, казва Андрич. По думите му Icelandair и Аэрофлот вече са изразили интерес към превозвача.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:38 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още