IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Equest решава за листването на борсите в София и Букурещ през април

През втората половина на 2008 г. се очаква и IPO-то на Domo и Техномаркет, които Equest придоби миналата година

12:21 | 27.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Equest решава за листването на борсите в София и Букурещ през април

Инвестиционният фонд Equest Investments Balkans Ltd ще проведе Общо събрание на акционерите през април, на което е възможно бордът на компанията да предложи за гласуване за листването на фонда на борсите „в София и/или Букурещ“, съобщават от Equest.

Фондът обяви през декември намерение за листване на една от двете или и двете борси като част от стратегията за преструктуриране на компанията.

Наред с това през втората половина на годината компанията смята да осъществи първично публично предлагане (IPO) на Lynx Properties BV, чрез която притежава румънската верига за електроника Domo и българската Техномаркет. Това листване също се очаква да бъде на една от двете или и на двете борси и Equest смята, че то ще спомогне за повишаване на познаваемостта на компанията в региона.

На въпрос на Investor.bg дали от фонда са направили вече някакви постъпки пред БФБ-София от борсата казаха, че практиката е да не се правят "коментари, докато от дадена компания не решат да обявят официално, че са направили постъпки" в борсата.

От Equest казаха, че все още е рано за повече информация и че най-вероятно решението ще бъде предложено на гласуване по време на събранието през април.

От борсата в Букурещ също на този етап отказаха коментар.

Една от най-съществените промени, които ще бъдат гласувани на събранието през април, е промяната на структурата на фонда oт компания с външно управление на холдингово дружество, което се управлява вътрешно.

В тази връзка Equest обяви, че е подписал необвързващо споразумение с управляващото дружество на фонда Equest Capital Management Limited (ECML). Според споразумението главният управленски екип на ECML ще се присъедини към фонда като част от изпълнителния мениджмънт, а оперативната му платформа в Лондон, София, Букурещ и Белград ще бъде придобита от фонда.

Изпълнителни директори на компанията ще бъдат Кари Хаатая, Петри Карялайнен и Георги Крумов с първоначален договор за четири години с възможност за подновяване всяка година след това.

Сегашната такса за мениджмънт на управляващото дружество ще бъде отменена и като компенсация ECML ще получи дял от 5% от фонда. От Equest смятат, че промените ще доведат до спестявания, равни на 50% от сегашната такса за управление, плащана на ECML.

В момента книжата на фонда се търгуват на Ирландската и Лондонската фондови борси. В случай че предвидените промени бъдат приети от акционерите на фонда, неговата структура вече няма да бъде в съответствие с изискванията на Ирландската борса и книжата му ще трябва да бъдат отписани от нея.

Фондът се надява, че промените ще му дадат по-добър достъп до източници за дългово финансиране и ще подобрят познаваемостта както на пазара, така и сред анализаторите в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още