IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекорден брой IPO-та отложени заради световната криза

Борсовият срив е попречил на плановете на голям брой компании да предложат своите емисии, българският пазар също не беше подминат

10:56 | 28.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Рекорден брой IPO-та отложени заради световната криза
Нестабилността на борсовите пазари и сривът от последната седмица са накарали рекорден брой компании да отложат първичните публични предлагания на своите акции. Това е най-големият отлив от IPO-та в световен мащаб за последните поне 10 години, съобщава Bloomberg.

Сред компаниите, които са удължили сроковете за предлагането на емисиите си или са се отказали изобщо от провеждането на IPO, са британската модна марка Tommy Hilfiger, датската компания Dong Energy A/S, китайската верига магазини за продажби на дребно Maoye International Holdings и т.н.

Според Крис Кели, ръководител на звеното за капиталови пазари в нюйоркската правна кантора Jones Day, пазарът на IPO-та ще остане латентен дотогава, докато не бъде отбелязан значителен ръст на борсовите индекси. Той смята още, че инвеститорите в IPO-та не желаят да влагат средствата си там, където има голяма вероятност те да намалеят.

Както е известно, от началото на годината борсовите пазари в световен мащаб са обхванати от мечи настроения, като повечето индекси отбелязаха драстични спадове през последната седмица. Повечето индекси са регистрирали понижения с по над 20 на сто спрямо най-високите си стойности от 2007 година.

До момента отказани IPO-та има на всички основни борси, като в САЩ заради „неблагоприятни пазарни условия“ е удължен срокът за предлагането на акции за 345 млн. долара на производителя на биогорива Imperium Renewables, в Хонконг е отложено предлагането на емисиите на Solargiga Energy Holdings и SFK Construction Holdings, които възлизат на общо 423 млн. долара, а в Европа е спряна процедурата по предлагането на книжата на Dong Energy.

Отказът от предлагане на емисии в настоящите условия не подмина и България, като планираното за миналата седмица IPO на Меком АД беше удължено с 44 дни заради текущата нестабилност на пазара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:28 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още