IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори: Ниските ценови нива на пазара са "спирачка" пред IPO-тата

Водещи анализатори очакват отлагане на голяма част от IPO-тата, планирани за тази година

12:31 | 24.01.08 г.
Анализатори: Ниските ценови нива на пазара са "спирачка" пред IPO-тата
Вчера стана ясно, че Меком АД удължава срока на подписката за увеличение на капитала на дружеството чрез първично публично предлагане (IPO). Според Съвета на директорите на компанията удължаването на срока на подписката е необходимо поради това, че „на фона на текущото негативно развитие на световните борси и ефекта върху българския фондов пазар, компанията не би била адекватно оценена от потенциалните институционални и индивидуални инвеститори".

Във връзка с това какви са перспективите по отношение на IPO-пазара, потърсихме мнението на водещи финансови анализатори у нас:

Иво Захариев, ПОК „ДСК Родина“

Два са факторите за удължаването на подписката на IPO-то на Меком АД – липсата на ликвидност и наличието на вече листнати компании на пазара, които предлагат по-голяма доходност. На този етап мениджърите на дружествата, кандидати за придобиване на публичност чрез IPO, ще трябва да слагат дисконт при определяне на емисионната цена или да премахнат долните ценови ограничения на емисиите си“.

Константин Абрашев, ИП БенчМарк Финанс

IPO-тата ще зависят от състоянието на пазара. Поне до средата на годината очаквам да има трудности при пласиранията особено при дружества, перспективите пред които не са големи. При текущите пазарни условия институционалните инвеститори няма да пожелаят да плащат премия, тъй като има позиции на пазара, чиито цени са по-добри. Като цяло IPO-тата през тази година ще бъдат доста под очакваните“.

Георги Бисерински, ИП КД Секюритис

Удължаването на срока на IPO-то на Меком вероятно означава, че липсва достатъчно инвеститорски интерес. Причините за това са, че компанията предложи акциите си при неприемливи за инвеститорите условия спрямо моментната конюктура на пазара. След спада на борсата от началото на годината вече голяма част от публичните компании се търгуват при по-атрактивни коефициенти, спрямо компаниите, решили да излязат на борсата.

Нестабилността на капиталовия пазар в момента увеличава рисковата премия за инвеститорите и този факт, явно не е бил оценен достатъчно сериозно от Меком. Компаниите, планиращи IPO би трябвало да преосмислят, при какви ценови съотношения да предложат акциите си на широката публика. Пазарната конюнктура е коренно променена и очаквам повечето от планираните публични предлагания през тази година да бъдат отменени или забавени във времето“.

Минчо Минчев, Инвестбанк

В момента на пазара има доста изгодни компании, което е "спирачка" пред IPO-тата. При текущата ситуация е трудно да се пласира каквато и да е емисия. Нещата ще се променят тогава, когато пазарът тръгне нагоре и навлязат повече чужди портфейлни инвеститори“.

Коментарите не представляват препоръка за покупка или продажба на акции.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още