IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН потвърди проспект за вторично публично предлагане на Софарма Трейдинг

Емисията е в размер на 30 млн. лв., разпределени в 30 млн. акции, всяка с номинална стойност от 1 лев

17:41 | 04.01.08 г.
КФН потвърди проспект за вторично публично предлагане на Софарма Трейдинг

Комисията за финансов надзор потвърди проспект за вторично публично предлагане на акции, издадени от Софарма Трейдинг АД - София, съобщават от надзора.

Емисията е в размер на 30 млн. лв., разпределени в 30 млн. акции, всяка с номинална стойност от 1 лев, и представлява съдебно регистрирания капитал на дружеството. Близо 100% от капитала е собственост на Софарма АД.

Това предлагане е едно от 60-те
обявени за 2008 година.

За Софарма трейдинг ще търсим free-float от поне 10%, каза Огнян Донев, председател на Съвета на директорите на Софарма АД в интервю за Investor.bg.

"Трябва да се разграничат производството от търговията на едро и това е смисълът да качим Софарма Трейдинг на борсата.Това ще даде на нашите акционери рязко разграничение какво идва от търговия на едро, където оборотът и рентабилността са едни, и какво от производството, където оборотът и рентабилността са други", уточни Донев.

Софарма Трейдинг предлага близо 6000 артикула и разполага с автопарк от над 130 транспортни средства, различни по тонаж и размери. Седемте бази в София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Бургас, Разлог и Враца осигуряват достъп до всяка точка на България в рамките на 2 часа, става ясно от сайта на дружеството.

Ежедневно компанията обслужва 1200 клиенти - аптеки (вериги аптеки и единични аптеки) и медицински заведения (болници, ЦСМП, амбулатории за индивидуална медицинска практика). Всеки ден се извършват около 1 000 доставки, а директните продажби на месец надхвърлят 50 000.

Дружеството има над 500 служители. През 2006 г. Софарма Трейдинг АД заема втора позиция на българския пазар. Общият пазарен дял на компанията за последното тримесечие на 2006 г. е 15,7%, като делът в болничния сегмент е 28,2, а в аптечния – 13,4%. До края на 2007 г. се предвижда пазарният дял да нарастне до 27,9%, а бюджетът на компанията – до 25,6 млн. лв.


Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още