IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мажоритарят на Ломско пиво е продал необявено близо 5%

Мажоритарят на Ломско пиво е осигурил 43% free-float спрямо обявените намерения за 35-40%

13:43 | 17.12.07 г.
Мажоритарят на Ломско пиво е продал необявено близо 5%

Близо 5% от капитала на Ломско пиво АД са били продадени необявено от мажоритарния собственик Агро Инвест Инженеринг АД, като free-float-ът е достигнал около 43%. Това е над обявеното намерение за 35-40% free-float. От мажоритарния собственик потвърдиха информацията.

Изчисленията са направени на база данни от Централен депозитар, който обявява, че от 98,06% към датата на одобряване на проспекта за публично предлагане на дружеството в средата на годината делът на мажоритаря е намален до 23,1% към 10 декември тази година.

През юли Агро Инвест Инженеринг АД продаде 20% от капитала на Ломско пиво АД, а на 6 декември беше проведен аукцион за продажбата на нови 20%, като поради метода на аукциона бяха продадени още 18,6% от капитала на дружеството.

През септември Агро Инвест Инженеринг АД сключи репо-сделка с Пощенска банка с 1,43 млн. акции от Ломско пиво, или близо 31,8% от капитала на дружеството.

Така общо обявените намаления на участията в Ломско пиво са за 70,4%, а разликата до около 75% се формира от необявени продажби (за 4,56% от капитала на дружеството).

Половин час преди края на търговската сесия днес акциите на Ломско пиво се търгуват при средна цена от 3,68 лв. за акция. Това е с 2,6% по-евтино от цената на проведения на 6 декември аукцион, на който се продадоха 18,6% от дружеството.

Останалите 55% от капитала на дружеството са обявени за продан и се търси инвеститор, като в края на ноември Прокопи Прокопиев, директор Корпоративна политика в Енемона АД обяви, че до края на юни догодина ще бъде продаден остатъчният пакет акции от капитала на Ломско пиво, които са собственост на Агро инвест инженеринг. Последното е дъщерно дружество на Енемона АД.

Свързани компании:

Ломско пиво АД(LOMP)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още