IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още един земеделски производител излиза на борсата

БГ Агро АД планира да осъществи SPO, като ще предложи миноритарен дял (до 25 на сто) от съществуващите към момента акции

09:52 | 17.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Още един земеделски производител излиза на борсата

Един от най-големите земеделски производители и водещ износител в България - БГ Агро АД, е поредната компания, която планира да се превърне в публично дружество, като намеренията са през първото тримесечие да бъде организирано публично предлагане на съществуващи акции.

Дружеството ще предложи миноритарен дял (до 25 на сто) от съществуващите към момента акции, което означава, че ще бъде листнато на БФБ-София като SPO (вторично публично предлагане), заяви за Investor.bg Йоланда Христова, ръководител на дирекция Емитиране на акции и облигации в Булбанк АД, която е избрана за мениджър по емисията. Засега не могат да бъдат посочени точните параметри на емисията, както и сроковете за осъществяване на предлагането, като подробности могат да се очакват през следващите седмици.

БГ Агро обединява група български компании, специализирани в едро земеделие, дистрибуция на торове и препарати за растителна защита, търговия, съхранение, спедиция и транспорт на селскостопанска продукция.

Групата компании БГ Агро стартира своята дейност преди повече от десет години под името Булагро. Групата дъщерни дружества включва: "БГ Агро Земеделска компания" ООД, "БГ Агро Растителна защита" ООД, "БГ Агро Търговска компания" ООД и "БГ Агро Складово стопанство" EООД. Част от структурата на „БГ Агро” АД са и водещата корабна агенция "КАНОПУС ПРОЦЕСИНГ" EООД, "БУЛПОРТ" EАД със собствена пристанищна инсталация, оперирана съвместно с пристанище Варна.

В началото започва като търговска структура с експорт на зърно, агентиране на кораби и спедиция на товари. От 1998 г. последователно допълва бизнес-комплекса с инвестиции в едро земеделско производство, обслужващи дейности (дистрибуция на торове и препарати и префинансиране на земеделски производители), логистика (складови бази и транспортни средства), контрол на качеството и пр.

БГ Агро АД контролира управлението на дъщерните дружества, обезпечаващи пълния комплекс от дейности от производството на зърнени храни и маслодайни култури до реализацията й на крайни пазари, при стриктен контрол на качеството.

През 2007 г. „БГ Агро” е на 2-ра позиция сред 700-те най-прогресивно развиващи се български компании. Ръстът в нейните приходи е над 18 пъти, като през 2004 г. те са били около 1,1 млн. лева, а през 2006 г. вече са 19,7 млн. лева.

В краткосрочен план БГ Агро планира общо увеличаване на обработваемите земеделски земи, достигайки над 100 000 дка с цел разширяване на земеделското производство. Дружеството предвижда инвестиции от над 3 млн. евро за разширяване на силозното стопанство и машинния парк с най-модерна селскостопанска техника и инвентар. БГ Агро разчита на приходи и от различните програми за финансиране на ЕС, като основно внимание се обръща на САПАРД и Програмата за развитие на селските райони.

Към момента обект на предпроектни проучвания са възможностите за бъдещи инвестиции в проекти, свързани с възобновяемите алтернативни енергийни източници. 

От днес на БФБ-София започва търговията с акциите на Зърнени храни, след като в събота стана ясно, че в публичното предлагане на дружеството са записани всички предложени 25 617 940 акции на цена от 4,50 лв. за брой.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още