IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При Билборд има три процента на удовлетворение - 5%, 7,2% и 10,5%

Investor.bg научи за 3 вида удовлетворение от класирани инвеститори

16:39 | 10.12.07 г.
При Билборд има три процента на удовлетворение - 5%, 7,2% и 10,5%

В IPO-то на Билборд АД има три процента на удовлетворение за различни групи инвеститори. Методът на продажбата е букбилдинг, който дава възможност на мениджъра на емисията ПФБК и емитента да разпределят офертите както преценят.

Букбилдингът позволява управляване на процеса на първичното публично предлагане, включително избор на акционерите на дружеството чрез декласиране на поръчки или различни проценти на удовлетворение. Тази година с различен коефициент на удовлетворение бяха IPO-тата на Каолин и Енемона.

Официално презаписването е
13,91 пъти при определената цена от 7,3 лв. Това презаписване отговаря на удовлетворение от 7,2%.

Investor.bg научи за 3 вида удовлетворение от класирани инвеститори. 7,2% е удовлетворението в масовия случай. 5% е за големи поръчки, вероятно над 1 млн. лв (тъй като поръчката за която знаем е над 1 млн. лв.), а третият вид удовлетворение е 10,5% или 9,6 пъти презаписване. Поради естеството на метода букбилдинг е възможно да има и други проценти на удовлетворение и класиране при различно от официално обявеното презаписване.

"Право на дружеството и на неговия посредник е да определят разпределението на акциите. Целта може да бъде различна - от осигуряване на по-добра ликвидност, до постигане на по-стабилни цени при бъдещата търговия" коментира Владислав Панев, Председател на Съвета на директорите на УД Статус капитал АД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още