IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Презаписването при Агрия Груп Холд е 1,5 пъти, цената е минималната

Цената е определена на 9,04 лв., спрямо диапазон от 9-13 лв.

14:44 | 04.12.07 г.
Презаписването при Агрия Груп Холд е 1,5 пъти, цената е минималната
Емисията от първичното публично предлагане (IPO) на Агрия Груп Холд е презаписана 1,5 пъти, съобщиха от водещия мениджър на IPO-то на дружеството – Обединена Българска Банка АД.

Цената на пласиране е определена на 9,04 лв. на акция, или почти равна на минималната от определения ценови диапазон, който беше 9-13 лв.  „Водещият мениджър на емисията и емитентът определиха тази цена с цел осигуряване на активна вторична търговия“, се казва още в съобщението.

Набраните средства от публичното предлагане, които ще постъпят в Агрия Груп Холдинг, са 15,368 млн. лв.

Холдингът предложи за записване при условията на първоначално публично предлагане 1 700 000 броя нови, обикновени, безналични акции с право на глас, с номинална стойност 1 лв. всяка.

Броят на акциите по удовлетворени лимитирани и пазарни поръчки е приблизително равен, като доминират институционалните инвеститори.

Акциите на дружеството, които ще се търгуват свободно на Българската фондова борса (free-float), ще са 25% от капитала на дружеството.

Очаква се вторичната търговия с акциите на Агрия Груп Холдинг да стартира на Българска фондова борса в края на месец януари 2008 г.

Заплащането на записаните акции започва от 5 декември, крайният срок за получаване на плащания за разпределените акции по набирателната сметка е до 7 декември. Плащането се счита извършено от деня, в който набирателната сметка е заверена със съответната сума.

Набраните средства от първичното публично предлагане ще бъдат използвани за финансиране на инвестиционната дейност на Агрия Груп Холдинг за периода 2007-2012 г.

Привлеченият финансов ресурс ще повиши ликвидността на дъщерните му дружества, както и ще предостави възможности за развитие и разширяване на дейността им. Компанията предвижда 100% увеличение на нетните продажби до 2012 г. Счетоводната печалба е планирано да се увеличи от 1,7 млн. лв. в края на 2007 г. до близо 10 млн. лв. в края на 2012 г.

По думите на Емил Райков, изпълнителен директор на дружеството, счетоводната печалба е вече 2,3 млн. лв. на консолидирана база за деветмесечието на 2007 г. „Считаме, че ще изпреварим със 100% заложената прогноза за печалба от 1,7 млн. лв. за 2007 г., като анализът е на база текущите пазарни цени на продукцията, която реализираме. Прогнозните данни до 2012 г. са заложени максимално консервативно“, допълва Райков.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още