IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Елана очаква презаписване за Енемона над средното*

Във формирането на това средно ниво не е включено IPO-то на Трейс Груп Холд, ще се приемат поръчки на едно лице през няколко посредника

08:45 | 26.11.07 г.
Елана очаква презаписване за Енемона над средното*

Компанията е атрактивна и презаписването ще е над средното за останалите публични предлагания тази година – Първа инвестиционна банка (ПИБ), Корпоративна търговска банка (КТБ), Каолин и Девин, се казва в анализ на ИП Елана Трейдинг АД от 22 ноември за IPO-то на Енемона АД.

При ПИБ презаписването беше около 6 пъти, при КТБ около 14 пъти на пазарните поръчки и 6 пъти за лимитираните поръчки, около 3 пъти презаписване имаше за Каолин и около 11 пъти - за Девин.

От Елана уточниха за Investor.bg, че ИП Елана Трейдинг приема поръчки на едно лице от няколко посредника и ще изисква покритие чрез активи и кеш на 100% при изпълнение на поръчки.

По отношение на презаписването в анализа се посочва, че „Последното първично публично предлагане – на Трейс Груп Холд, беше презаписано 1 500 пъти, тъй като нямаше предварително изискване на парични средства и цената беше определена. Това ограничи ценовия риск и повечето спекуланти подадоха големи оферти, доста над техния финансов потенциал. Публичното предлагане на Енемона ще предизвика значителен интерес от пазара, но инвестиционните посредници вече взеха мерки за ограничаване на презаписването.

Изискването за поръчки, основани на действителни финансови активи, ще позволи пропорционално участие на институционални инвеститори и спекуланти.“

Според временните резултати от анкета на Investor.bg 39% считат, че презаписването при Енемона АД ще бъде от 10 до 50 пъти, 29% залагат на презаписване до 10 пъти, 11% на презаписване от 50 до 100 пъти, 13% считат, че презаписването ще е над 100 пъти, а недостатъчно търсене очакват 8% от гласувалите до момента 775 души.

Методите за оценка ни дават увереност, че цената на IPO-то ще бъде максималната или много близо до това ниво, се казва в анализът и се допълва, че ценовата цел в едногодишен период ще зависи от способността на Енемона да преизпълни прогнозите за продажби и печалба. Очакваме акцията да се търгува на цена 25-30 пъти над печалбата, без ефекта от извънредните приходи, през следващите едно или две тримесечия. По високо P/E лесно може да бъде постигнато, ако компанията покаже подобрение на нормата на печалба през следващата година и спечели доверието на пазара.

Поръчки за участие в IPO-то на Енемона се подават днес, като минималната цена е 11 лв., а максималната 16,8 лв. Ще се предложат общо 2 млн. акции, част от увеличение на капитала до 11,93 млн. акции. При максималната цена капитализацията на дружеството ще достигне 200,4 млн. лв.

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за взимане на инвестиционно решение. Елана Трейдинг, заедно с ОББ, е мениджър на емисията на Енемона.

*Информацията е актуализирана към 10,10 часа

Свързани компании:

Енемона АД(E4A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още