IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори: Пропорционално изпълнение при IPO, но спрямо броя инвеститори

Предлага се разпределение по метода на раздаване на карти, докато съответният инвеститор не изпълни поръчката си или се изчерпи предлаганото количество акции

16:35 | 26.11.07 г.
Инвеститори: Пропорционално изпълнение при IPO, но спрямо броя инвеститори

Членове на Инвеститорски Клуб предлагат пропорционално разпределение в първичните публични предлагани (IPO), но спрямо броя инвеститори, а не спрямо сумата на поръчките, каквато е практиката в IPO-тата осъществени до момента. Предложението е поставено за обсъждане от членовете на клуба тази сутрин, като не се очаква единомислие по въпроса, защото прилагането на този принцип би затруднило участието в IPO-та на членовете на клуба с 5-,6- и 7-цифрени портфейли.  

Разпределянето на акции по метода на раздаването на карти осигурява пълно удовлетворение на най-малките инвеститори. На практика се раздава по една акция на всеки подал поръчка, докато съответният инвеститор не изпълни поръчката си или се изчерпи предлаганото количество акции, което при Енемона е 2 млн. акции“, се казва в писмо от членове на клуба до Investor.bg. Самото намиране на цената може да е по досега използвания метод на база офертите, преговори с емитента и в зависимост от ценовия диапазон. 

Според инвеститорите, ако този метод се беше приложил при КТБ или Трейс груп холд, нямаше да отпаднат инвеститорите с пазарни поръчки за под 20 хил. лв. при КТБ и поръчки под 163 хил. лв. при Трейс груп холд. Методът е използван в някои страни от Източна Европа и е осигурил много широка популярност на борсата сред населението, тъй като активните участници са привличали познати и непознати хора, чрез които да участват на търговете и неминуемо голяма част от хората са продължавали да участват в борсовата търговия. Търгът е особено подходящ за продажба на държавни активи, защото осигурява социална функция, достигайки до максимално много инвеститори. За съжаление, до момента българската държава е приватизирала през борсата, стимулирайки главно професионалните, често чуждестранни, инвеститори, като примери могат да се посочат процедурите за продажба на миноритарни дялове от БТК, ДЗИ и Булгартабак холдинг. 

Сегашните методи на продажба отблъскват малките инвеститори, защото често са нужни големи начални суми, както при Трейс или КТБ.  

Пропорционален е синоним на съразмерен, съответен, симетричен, хармоничен, но в самата дума не е заложен смисълът спрямо сумата на поръчката. 

Крайният ефект от раздаването на акциите като карти би бил превръщането на компаниите, осъществяващи IPO, в много по-ликвидни дружества. Критерият за ликвидност е броят сделки с дружеството, а сделките са много, когато акционерите са много. 

Все пак, за да не бъдат ощетени институционалните инвеститори, е нужно за тях да има квота от например 40% от предложените акции, като тези инвеститори се борят само за това количество, а за физическите лица има квота от например 40%. Останалите 20% могат да са за чужденци и други инвеститори. Така в наддаването няма да се сблъскват „коне с кокошки“, пък и ако мениджърът не иска компанията да е изложена на влиянията на световните пазари, може да няма квота за чужди инвеститори, считат членовете на клуба, направили предложението. 

Инвеститорски Клуб е резултат от спонтанно породеното желание във форума на Investor.bg за защита на общи интереси на инвеститорите чрез асоциация и вече има над 130 членове, се казва в съобщението от клуба. Членството в клуба е безплатно, като се използва сайта за познати и комуникация Zip.bg, а всеки негов член може да предлага идеи за общи инициативи.

На главната страница на Investor.bg е активирана анкета във връзка с новите предложения за разпределение на акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:57 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още