IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За Енемона ще се приемат оферти до размера на портфейла

Клиентите на много ИП вече са официално уведомени, че в IPO-то на Енемона ще се приемат поръчки до размера на портфейла им

10:26 | 22.11.07 г.
За Енемона ще се приемат оферти до размера на портфейла

Рестрикциите за подаване на оферти до размера на паричните средства, влезли в сила по време на IPO-то на ЦБА Асет Мениджмънт АД, като първо IPO след влизане в сила на Наредба 38 на практика отпаднаха.

Клиентите на много инвестиционни посредници (ИП), вече са официално уведомени, че в IPO-то на Енемона ще се приемат поръчки до размера на портфейла им, казаха клиенти пред Investor.bg.

Така отпада хипотезата за край на големите презаписвания с влизането в сила на Наредба 38.

Единствено, ако в най-скоро време Комисията за финансов надзор излезе с тълкование на чл. 40 от Наредбата известна като НИДИП, кои са изключенията освен паричните средства, може да има промяна в ситуацията на поръчки до размера на портфейла.

В момента е записано, че изключенията са, „ако клиентът удостовери, че ще изпълни задължението си за плащане“. Това може да стане и с подписване на декларация, смятат хора от бранша.

Лицата, които са извършили нарушения на наредбата, както и лицата, които са допуснали извършването на такива нарушения, се наказват съгласно чл. 127, ал. 1 ЗПФИ (Закон за пазарите на финансови инструменти), където в различните точки са предвидени глоби от 500 до 10 000 лв.

Според слуховете на пазара до момента освен до размера на паричните средства, са се приемали и поръчки до размера на притежаваните активи в акции и други инструменти, като това е довело до увеличаване на коефициента на презаписване на всички IPO-та без предварително превеждане на пари в последните 2 години, презаписване, достигнало максимум от 1 480 пъти при публичното предлагане на акции от Трейс Груп Холд АД.

Свързани компании:

Енемона АД(E4A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още