IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Край на рекордните презаписвания с влязлата в сила Наредба 38

Поръчки могат да се подават до размера на паричните средства или до размера на удостоверена платежоспособност по неуточнен досега начин

16:42 | 15.11.07 г.
Край на рекордните презаписвания с влязлата в сила Наредба 38

С влезлите в сила от 1 ноември промени в Наредба № 38 за изискванията към дейността на инвестиционните посредници (НИДИП) поръчки за покупка на акции ще се приемат само до размера на паричните средства, налични по сметката на клиента.

В действителност чл. 40 дава възможност за изключения, „ако клиентът удостовери, че ще изпълни задължението си за плащане“. Как клиентът може да удостовери това все още не е уточнено, като описаният в наредбата начин е да „предостави паричните средства, необходими за плащане по сделката - предмет на нареждането“. Допускат се и други изключения, ако са предвидени в наредба. Вероятно в близките дни ще има тълкование от регулаторния орган за начините за удостоверяване на платежоспособността.

Лицата, които са извършили нарушения на наредбата, както и лицата, които са допуснали извършването на такива нарушения, се наказват съгласно чл. 127, ал. 1 ЗПФИ (Закон за пазарите на финансови инструменти), където в различните точки са предвидени глоби от 500 до 10 000 лв.

Според слуховете на пазара до момента освен до размера на паричните средства, са се приемали и поръчки до размера на притежаваните активи в акции и други инструменти, като това е довело до увеличаване на коефициента на презаписване на всички IPO-та без предварително превеждане на пари в последните 2 години, презаписване, достигнало максимум от 1 480 пъти при публичното предлагане на акции от Трейс Груп Холд АД.

Първите IPO-та, които ще бъдат засегнати от наредбата, са тези на ЦБА Асет Мениджмънт АД и Енемона АД, тъй като те са първите без предварително превеждане на средства, които ще се проведат след влизането на наредбата в сила от 1 ноември тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още