IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Прокопиев: Енемона ще вземе своя дял в проекти за 120 млрд. лв.

Пет дни ще е срокът за плащане на класираните поръчки, очакват класиране в горната част на ценовия диапазон

12:40 | 12.11.07 г.
П. Прокопиев: Енемона ще вземе своя дял в проекти за 120 млрд. лв.

Енемона АД ще вземе своя дял в проекти за 120 млрд. лв. до 2020 г., каза на пресконференция  Прокопи Прокопиев, директор "Корпоративна политика", по повод IPO-то на компанията.

Според Прокопи Прокопиев предстоящите енергийни, индустриални, екологични и инфраструтурни проекти до 2020 г. в България са за 20 млрд. лв. В Европейския Съюз и Русия предстоят проекти за над 100 млрд. лв. и компанията смята да намери своето достойно място и в тези проекти, заяви Прокопиев. Предстоящото извеждане на ядрени мощности в ЕС и Русия до 2020 г. се оценява на 4 млрд. лв., като Енемона има опит от извеждането от експлоатация на реакторите на АЕЦ Козлодуй.

"Компанията притежава 17-годишен опит в уникални проекти, кокурентна ценова база, финансови възможности, силен ръководен и експертен персонал и отработена система за работа с подизпълнители", описва Прокопиев силните страни на дружеството.

В следващите 10 години се очакват инвестиции за 9 млрд. лв. в енергоспестяващи дейности и в ЕС има силна подкрепа на всички нива за подобни инвестиции, отчитат от Енемона. Очакват се инвестиции от 2 млрд. лв. в следващите 10 години във възобновяеми енергийни източници в България, като ще има и изисквания за минимални дялове на възобновяемите източници в общото производство в съответната страна от ЕС.

ЕС е в процес на либерализация на енергийните пазари, което ще улесни продажбите на електроенергия и развитието на сектора, каза Прокопиев.

От Енемона АД планират до 2010 г. free float-ът да достигне 25%, а след сегашното предлагане да е 16,7%. През 2009-2010 г. се планира ново увеличение на капитала.

В момента мениджмънтът има 5,92% и се очаква през 2010 г. да има 5% от дружеството, което включва дела на няколко висши мениджъри.

Енемона е сертифицирана по ISO 9001:2000, като е била обект на проверки от Фраматом и други.

През 2003 г. 100% от приходите на дружеството са от стоително-инжинеринговата дейност., за 2007 г. делът пада на 65%, а през 2011 г. се очаква да е по 40% съответно за строителството и енергетиката.

Ръстът на неконсолидираните продажби в последните години е около 30%, като през 2004 г. е 21,1 млн. лв., а през 2006 г. - 56 млн. лв. (общо 61,3 млн. лв. косолидирани продажби). Той се дължи на разрастването в София област и на територията на Марица Изток.

Резултатите за деветмесечието на 2007 г. показват консолидирани продажби от 60,8 млн. лв. EBITDA е 16,6 млн. лв., а нетната печалба - 9,95 млн. лв.

През 2006 г. 26% от консолидираните приходи са на територията на АЕЦ Козлодуй, а до 2012 г. продажбите се очаква да достигнат 314 млн. лв.

Основните дейности на дружеството са шест. На първо място инжинерингово и строително монтажни дейности, с три регионални поделения в София, Козлодуй и Гълъбово. Втората основна дейност е енергетика, екология, инфраструктура и гражданско строителство, като дружеството има дирекции "Енергийна ефективност" и "Енергетика", както и няколко дъщерни компании в поднаправление "Енергетика".

Третото направление е биомаса и слънчева енергия, конвенционална енергетика - лигнитни въглища и локални енергийни обекти близо до потребителите. Четвъртото направление е ютилитис, като е създадено дружество Енемона Ютилитис АД, лицензиран търговец на електроенергия, природен газ и други.

Петото направление е дружество за недвижими имоти, което предстои да бъде създадено - ФИНИ АДСИЦ. Шестото направление е секюритизация на вземания от енергийно ефективни проекти и вземания от ютилитис проекти, което е съсредоточено във ФЕЕИ АДСИЦ.

Основните направления, в които ще се използват набраните средства, са четири - "Биомаса, соларни електроцентрали", "АЕЦ Белене", "Ломски въглища" и рефинансиране на задължения на стойност 5 млн. лв.

"Интересът е доста сериозен. Предвиден е и шестмесечен "lock up" период", каза Мирослав Стоянов от ИП Елана Трейдинг, водещ мениджър по емисията.

"Имайки предвид интересът до момента и публикуваните 9-месечни отчети, които са доста привлекателни и са много ниски коефициенти за нашата борса като P/E и др., не бих казал че е смело твърдение, че цената ще е в горната граница на диапазона 11-16,80 лв. Естествено, дали това ще се случи, зависи от поръчките", каза още Стоянов.

Има възможност конкретни инвеститори при недобросъвестно поведение да надуват поръчки. Колко ще е презаписването зависи от подадените поръчки. Нашият съвет към ИП ще е самите те да намерят начин да удостоверяват възможностите на клиента си, за да не се получи аналог на последното публично предлагане, което видяхме. В никакъв случай няма да гоним световен рекорд, сподели Стоянов.

"Пет дни ще е срокът за плащане на класираните акции. Очакваме денят за подаване на поръчки да е 26 ноември, а класирането да се обяви на 27 ноември. От 28 ноември да започва плащането. На 7 декември трябва да уведомим КФН. Регистрацията в съда в Козлудуй трябва да стане до 14 декември, регистрацията в Централен депозитар - на 20 декември, а вторичната търговия да започне на 8 януари", уточняват от Енемона.

Не беше отговорено на въпроса защо се предвижда голям ръст на финансовите приходи и други, несвързани с дейността, приходи в периода до 2012 г. Отказът бе обоснован с нуждата от подготовка на отговора. На въпрос да се посочат два конкурента в България и два партньора от чужбина, бе отговорено, че дружеството си партнира с всички и няма конкурентна ситуация.

Свързани компании:

Енемона АД(E4A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още