IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търгът за Енемона ще е най-рано на 26 ноември

Част от парите от IPO-то ще се използват при изграждането на АЕЦ Белене и при разработване на находище за лигнитни въглища в Лом

15:45 | 08.11.07 г.
Търгът за Енемона ще е най-рано на 26 ноември

Мениджърите по IPO-то на Енемона АД планират денят за подаване на заявки да бъде 26-ти ноември (понеделник), научи Investor.bg. Възможно е датата да се измести с няколко дни, но при всички случаи ще бъде през ноември, смятат информирани източници.

От публикувания днес проспект на Енемона АД става ясно, че о
чакваните постъпления от публичното предлагане на акции на Енемона АД в размер между 22 и 33,6 млн. лв. ще бъдат използвани за финансиране инвестиционната дейност на компанията, която включва следните проекти:

Енергиен проект „Ломски лигнити“ - проучване, разработка и привличане на стратегически инвеститори за проекта. Експлоатирането на лигнитните въглища в Лом досега е било затруднено поради силното им овлажняване. Енергийни проекти на базата на възобновяеми енергийни източници („Проект енергийно оползотворяване на селскостопанската биомаса в Северна България“, соларни електроцентрали и др.)

Инвестиции, свързани с изграждането на АЕЦ Белене, в което Енемона АД ще бъде водещ подизпълнител от българска страна. С част от набраните средства ще се рефинансират част от дългосрочните задължения на Енемона с цел оптимизиране на кредитния портфейл и намаляване на лихвените и валутните рискове за компанията.

Към датата на изготвяне на регистрационния документ Енемона има подписани договори за изпълнение на проекти в Африка и реализирани засега продажби за над 30 хил. лв. Плановете на ръководството включват и навлизане и на пазарите в ЕС и Русия.

Енемона, Елана Трейдинг и ОББ организират на 12 ноември (понеделник) пресконференция по повод предстоящото предлагане на акции от Енемона АД, която ще се проведе в 11 ч. в столичния хотел Хилтън. На следващия ден - 13 ноември ще бъде проведена среща с фонд мениджъри. Все още не е известно дали парите по подадените поръчки ще се превеждат предварително или след крайното класиране. Във втория случай очакванията са да има по-голямо търсене.

Минималната цена на предлаганите 2 млн. акции е 11 лв., а максималната - 16,80 лв. Инвеститорите, участващи в IPO-то, ще придобият 16,8% от компанията. При цена 16,80 лв. за акция капитализацията на дружеството е 200 млн. лв. Методът на предлагането ще бъде
букбилдинг.

Вчера Енемона АД
отчете 9,9 млн. лв. консолидирана печалба за деветмесечието на 2007 г. и 60,8 млн. лв. консолидирани продажби.

Основата дейност на дружеството е свързана с производство на електрическа енергия, произведена от възобновяеми електрически източници, проектиране и изграждане на енергийни и енергоспестяващи съоръжения, енергоефективни услуги. Предметът на дейност включва още проектантска, инвеститорска, строително-монтажна, ремонтна дейност, както и туристическа, рекламна, търговска и транспортна дейност.

В документа за предлагането на ценните книжа е посочено, че с получените средства дружеството ще финансира експанзията в новите бизнес направления – енергетика, ютилити услуги и енергийна ефективност.

Мажоритарният акционер на дружеството е Дичко Прокопиев, който е и главен изпълнителен директор и собственик на 94,08% от капитала на дружеството, като притежава пряко 72% и непряко 21,84% чрез „Глобал Кепитал” ООД, в което е собственик на 95% от капитала.

За периода от януари до септември 2007 г. на неконсолидирана база нетната печалба на Енемона АД възлиза на 7,532 млн. лв., което представлява увеличение от 5,982 млн. лева, или 386%, в сравнение със същия период на предходната година, съобщиха от компанията.

Посредник по първичното публично предлагане е Елана Трейдинг, а Обединена Българска Банка е ко-мениджър по емисията.
 

На 1 юни Централен депозитар АД вписа емисията на Енемона в размер на 9,93 млн. акции с номинал 1 лв.
 
На 13 април тази година Общото събрание на акционерите на Енемона  взе решение за увеличаване на капитала на дружеството от 6 млн. лв., разпределен в 6 млн. акции от 4 класа, на 9,93 млн. лв., чрез капитализиране на 3,93 млн. лв. от печалбата след данъци на дружеството за 2006 г.

От компанията очакват приходите й за 2011 г. да възлязат на 120 млн. евро. За 2006 г. Енемона отчита печалба от 4 млн. лв., а приходите от продажби са 56 млн. лв.
 
Прочетете интервю с Прокопи Прокопиев, директор "Корпоративна политика" в Енемона АД.

Над
60 дружества планират излизане на БФБ-София.

Свързани компании:

Енемона АД(E4A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още