IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Националният регистър за квоти на вредни емисии тръгва от началото на 2008

Още не е ясно дали търговията с квоти ще бъде облагана с данък и какъв ще бъде той, подчертаха от МОСВ.

17:49 | 29.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Националният регистър за квоти на вредни емисии тръгва от началото на 2008

Националният регистър за квоти на вредни емисии започва реално да функционира от началото на 2008 г., съобщиха от ръководството на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) по време на започналата днес Национална конференция по енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници.

Регистърът фактически ще „отпуши” търговията с квоти на вредни емисии, тъй като посредством него ще се регистрира всяка транзакция (покупка или продажба) на квоти, извършвани от български фирми.

Още не е ясно дали търговията с квоти ще бъде облагана с данък и какъв ще бъде той, подчертаха от МОСВ. Предложение по този въпрос трябва да бъде направено от Министерството на финансите.

Според Националния план по изменение на климата до 2010 г. количеството на изхвърляните в атмосферата парникови газове трябва да бъде намалено с около 10 хил. т, посочиха още от МОСВ.

Ако до края на месеца ЕК потвърди предварителното си решение за намаляване на квотите за вредни емисии с 37% в Националния план за периода 2008-2012 г., България ще го обжалва пред Европейския съд, но ако и той го потвърди, ще трябва да се съобразим с него, казаха още от МОСВ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още