IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 600 участници в IPO-то на Трейс Груп са заявили цялата емисия

Мажоритарният собственик на компанията заяви, че няма да осъществи допълнителната продажба на до 40 000 акции на вторичната търговия

15:59 | 29.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Над 600 участници в IPO-то на Трейс Груп са заявили цялата емисия
Над 600 участници в IPO-то на Трейс Груп Холд са подали максимални заявки, тоест поръчките им са за цялото количество от 200 000 акции с обща стойност 22 100 000 лева, съобщават от компанията.

С 1479,6837 пъти презаписване приключи първичното публично предлагане на акции от Трейс Груп Холд АД, сочат предварителните официални данни, оповестени от посредника по-рано днес.

Щастливи сме, че ще имаме много на брой, макар и с малки дялове акционери. На това се и надявахме, когато определихме метода на предлагане на книжата. Съжалявам единствено, че много от дребните заявки няма да могат да бъдат удовлетворени заради голямото презаписване и се надяваме, че това публично предлагане няма да е единствената възможност за отпадналите инвеститори да станат наши акционери в едно недалечно бъдеще. Не намирам нищо обезпокоително за капиталовия пазар във факта, че предложената емисия беше презаписана в такъв обем“, каза доц. д-р инж. Николай Михайлов, председател на Съвета на директорите на Трейс Груп Холд АД

Допълнително предлагане на до 40 000 от притежаваните от мен стари акции няма да се състои, макар че такава възможност бе предвидена в проспекта. Ясно е, че при наличието на такъв интерес и този пакет ще бъде недостатъчен”, каза още Михайлов.

Самите ние не очаквахме чак такъв интерес, но не смятаме, че обемът на свръхзаписването ще доведе до негативни последици за когото и да било. Напротив, сега сме сигурни, че в страната има повече хора, които знаят какво е IPO, какво е фондова борса и как биха могли да спечелят от нея”, каза Борислав Богоев, управител на ИП Сомони Файненшъл Брокеридж.

Безспорен факт е, че при всеки друг метод и условия на IPO-то, малко на брой инвеститори щяха да си поделят големи пакети, а множеството дребни участници не биха получили нищо”, каза още Богоев.

IPO-то вече е на фаза уточняване на окончателното класиране на заявките, се казва още в съобщението от Трейс Груп. Всички инвестиционни посредници, чрез които са подавани заявки вече са уведомени от мениджъра на емисията за разпределението на акциите на техните клиенти, насрещно се уточняват и съгласуват алокациите, изчистват се дублиращите се поръчки, като вече има и пет декласирани заявки.

От обработените досега данни става ясно, че едно лице е подало пет заявки, три лица са подали по три заявки, а 76 лица са дублирали заявките си през различни посредници. Само един-единствен участник в публичното предлагане е уцелил с точност коефициента на презаписването и ще получи една акция.

От компанията уточняват, че са възможни незначителни изменения на цифрите след отпадането на недействителните заявки, включително тези подадени от едно и също лице през различни инвестиционни посредници.

За да разбере каква част от поръчката му ще бъде удовлетворена, всеки участник трябва да умножи броя на заявените акции по коефициента на презаписване – 0,000676. Това означава, че максималният брой акции, който може да получи един инвеститор, е 135 - в случай, че е заявил за записване цялата емисия.

Стартът на вторичната търговия с книжата на Трейс Груп може да се очаква до месец, се казва още в съобщението.

Свързани компании:

Трейс Груп Холд АД(T57)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още