IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огнян Донев: Варшавската борса ще направи акцията ни конвертируема

Изпълнителеният директор на Софарма пътува из Централна и Източна Европа, търсейки обекти за покупка

13:04 | 24.10.07 г.
Огнян Донев. Снимка: Личен архив
Огнян Донев. Снимка: Личен архив
Огнян Донев е председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор на Софарма АД от приватизацията на компанията през 2000 г. Завършил е международни икономически отношения във ВИИ Карл Маркс в София, има докторска степен по икономика в Германия. Притежава контролен пакет в капитала на Софарма и Доверие обединен холдинг. Огнян Донев е един от първите регистрирани като професионален инвеститор в регистрите на Комисията за финансов надзор.

- Според Централен депозитар free-float-ът на Софарма е достигнал 17%, докато преди години беше около 7%, как се увеличи?

Тук сме ощетени от факта, че участието на Грамърси, което е над 5%, не се включва във free-float-a. Всяка година сме увеличавали free-float-a с 1-2 процента, а с влизането си Грамърси, който купи в края на януари 2005 г. 7,57% от капитала, извади тези проценти от free-float-a. Неговият дял не се признава като free-float и това доведе дотам, че нашата тежест в SOFIX спадна.

- Ще увеличавате ли free-float-a?

Постоянно се увеличава.

- Това означава ли, че при подходящи условия продавате акции на Софарма?

Трябва да питате отделните акционери. Аз, акционерът Огнян Донев, нямам намерение нито лично, нито моите фирми акционери в Софарма имат желание да намаляват дела си, дори напротив, когато цената ни се струва интересна, купуваме.

- Кога ще се листвате на Варшавската борса?

Ако зависи само от нас, то в средата на февруари ние бихме били на борсата. Обаче трябва да се осъществи връзка между централния депозитар в България и централния депозитар във Варшава. Това го няма и е извън нашите възможности. Все още никой не е правил такова листване, ние сме пионери и искаме да видим какъв ще е ефектът. Затова е интересно, когато правиш нещо за първи път. Каквото и да говорим, ние спекулираме, защото не можем да знаем какво ще стане. Разбира се, Варшава е по-голям пазар, с повече инвеститори, с по-голям дневен оборот, а полските пенсионни фондове имат право да инвестират много по-голям процент от активите си на собствената си борса. Всичко това е мотив за нас да отидем на един много по-ликвиден пазар и да потърсим реална оценка на стойността на Софарма. Каквато и да е, там оценката ще е по-представителна.

- А да се търси друг вариант, например да се издадат глобални разписки (GDR)?

Не ни устройва. Не искаме 10% от акциите да се търгуват там, пък 90% да се търгуват тук. Всички акции, издадени от дружеството, ще се търгуват и на двете борси, като през посредник на Варшавската борса ще можете да си ги продадете там, но те ще се водят регистрирани в нашия депозитар. Там ще можеш да купиш колкото се предлагат и тук ще можеш да купиш каквото се предлага. Няма да има разлика в цените, защото големите играчи ще правят арбитраж. Разлики може да има в рамките на един ден. Малките играчи няма да го изравняват, защото те ще търгуват на едната борса, но големите играчи ще го изравняват.

- Ще има ли в първия ден на търговията във Варшава предварително определено количество акции, което ще се предложи?

На този въпрос мога да отговоря като акционер. Аз лично няма да продавам акции. Всеки един друг акционер си решава. Например Райфайзен има 1% от капитала, Ерсте банк има 1% от капитала на Софарма. Трите австрийски банки имат по около 1%, американски банки също имат наши акции, UBS също има. Международните играчи сами си преценяват. Ако цената на акциите им се стори изгодна, могат да продават.

- Ако имам акции от Софарма, през кой посредник мога да ги продам на Варшавската борса?

Трябва да станете клиент на брокер с достъп до техния пазар. Получил съм любезни писма от естонската Хансабанк и австрийската Ерсте банк, че са членове на Варшавската борса и мога да търгувам акциите си чрез тях.

- Подготовката за листването във Варшава значи ли, че се готвите да привличате средства?

До този момент ние никога не сме имали нужда да привличаме средства, такава нужда липсва и към днешна дата. Два са основните ефекта от листването, които искаме да видим. Първо това е оценката на стойността на инвестицията на нашите акционери, което вярвам интересува всички акционери. И второ превръщането на акцията на Софарма в конвертируема, тоест тя може да стане платежно средство за участие в големи придобивания и поглъщания. Когато чуем, че има поглъщане на стойност 50 млрд., ако някой си мисли, че тези пари се движат в банкноти, то трябва да му кажем, че не се движат в банкноти, те са замени на едни акции срещу други акции или превръщането на едни акции в други при определена пропорция. Има различни механизми.

- Доколко са натоварени производствените мощности на Софарма и каква е причината за строителството на нов таблетен завод за близо 40 млн. евро?

Най-вече модернизация, също и липса на капацитет, но основно модернизация. Новият завод ще бъде новото лице на Софарма през 21 век. За седемте години, в които управлявам Софарма, постоянно съм спирал мощности и съм пускал нови. Неминуемо някои най-остарели мощности трябва да бъдат спрени, защото няма икономически смисъл да бъдат подобрявани, когато излиза по-евтино да създадеш нови. Винаги гледаме да има пропорция между съборени и изградени цехове, защото веднага някой пише донос "те режат машините на скрап, за да се самообогатят".

- Кажете повече за активността на Софарма напоследък, изразяваща се в придобиване на предприятия и по-малки дялове и създаване на съвместни предприятия в чужбина, какво да очакваме в бъдеще?

Съчетаваме двете форми на растеж, чрез придобиване и органичен растеж.

- Има ли накъде да се развивате, придобихте толкова много неща - аптеки и др.?

Честно казано в България няма накъде. По отношение на аптеките, придобихме не аптеки, а недвижимости; и не Софарма, а Софарма имоти. Казват, че аптеките ще фалират, но това няма да стане, те просто ще си сменят предмета на дейност. Моята теза е, че 1000 - 1500 аптеки няма да са аптеки. Държавата забрани да съществуват аптечни вериги, като определи преходен период до април 2008 г. През това време ще видим как аптеките стават банкови клонове, магазини за дрехи и например бинго зали. Всичко друго, но не и аптека, защото аптекарят не е в състояние да плаща наема.

- Към развитие в чужбина ли ще се насочи Софарма?

Да, казвали сме го нееднократно. Ние не искаме да станем много голям световен играч, ние искаме да станем много стабилен регионален играч. Като под регион разбираме триъгълника Киев, Варшава, Балканите. Да не казвам Любляна, а Загреб например, въпреки че за момента в Хърватска не развиваме дейност. Търсим разрастване в западна посока - към Сърбия. Участвахме в търг през 2005 г., но тогава ни прецакаха. Факт е, че постоянно имаме интерес и търсим възможности за придобиване в триъгълника, който очертах, и не сме спирали да търсим.

- Има ли шанс да придобиете контролен дял в Олайнфарма?

Не. В Прибалтика има добри компании, като Олайнфарма е една от трите добри компании. Имаше IPO на наш партньор, който аз лично познавам, и вложението ни е добра портфейлна инвестиция, но с този дял от под 1% инвестицията не крие сериозни намерения.

- Има ли реални надежди да осъществите покупки в чужбина?

Тук навлизаме върху тънък лед. Ако кажа нещо, ще ни повикат в Комисията за финансов надзор. Самият факт, че днес (18 октомври, бел. ред.) се виждаме е, защото кацнах снощи, а утре сутринта пак заминавам. Това свидетелства, че търся, преговарям, но как да кажа къде и кога ще стане сделка? Надявам се до Нова Година да има новини, но Божа работа. Не е като в бакалията, да влезеш и да купиш "два килограма захар".

- Дали мога да кажа, че дружествата на Доверие обединен холдинг и Доверие обединен холдинг са във вашата икономическа група?

Не е точно така, ще обидим други акционери. Самата акционерна структура на Доверие е следната - ние сме най-големият акционер с около 20%. Радосвет Радев притежава около 10%.

- Имате ли право да решите сами какво да става в Доверие?

Никога не е било наша политика. Ние предлагаме нещо, което, слава Богу, до този момент се приема от другите акционери, които не са зависими от нас. Мисля, че г-н Радев е достатъчно известен на българската публика, за да бъде заподозрян, че е зависим от Софарма. Ние влизаме с определена идеология и виждания и търсим мнозинство. Структурата на Доверие е такава, че дружеството има 160 хил. акционери. На последното събрание някои акционери ми зададоха въпроса "Можем ли да очакваме, че в Доверие ...", да, можете, аз така мога да управлявам, така че може да се очаква стилът на управление от Софарма. Аз не мога да направя нещо обратно на това, което правим в Софарма.

- А можем ли да очакваме сделка: Софарма купува Медика или Софарма купува болницата на Доверие, или Софарма купува дела на Доверие в Момина крепост?

Ние сме купували дял в Доверие от гледна точка на нужди и когато сме били помолени да финансираме дружеството. Доверие беше изпаднал във вакуум, тоест доверието пред банките беше нула. В този момент ние не можехме да им подарим тези пари и придобихме дял.

- Имате ли апетити към Медика, болницата и Момина крепост?

Преди малко изпратихме на борсата уведомление, че сме минали 40% в Момина крепост и със свързани лица минаваме 42%. Доверие има тридесет и няколко процента и заедно имаме 75%.

- А по отношение на болницата?

Тук трябва да разграничим двете неща, какво иска Софарма и какво искам аз като частен инвеститор. Софарма се чувства съпричастна към компании като Медика и Момина крепост, но не към болницата и другите дейности, защото не ни е това работата. Аз като частен инвеститор, познаващ цялата система на здравеопазването, разбира се имам интерес и на трите места. Но Софарма няма да купува болница. Медика е друго нещо, това е фармацевтично производство. Например ако Медика е ликвидна акция, човек може да купи дял, но тя не е. Ще ви издам една тайна, аз и съпругата ми имаме заедно 1% от Медика АД. Средно на ден не могат да се купят повече от 10 акции. Акционерът Правин Банкер предлага акции при единична цена 130-140 лв., но на тези цени не бихме купували. Когато разберат, че влизам някъде, всички ми искат двойни цени.

- Като инвеститори в Доверие обединен холдинг одобрявате ли как в последните години там намалиха дяловете си в ОМК и Мосю Бриколаж например?

Аз не съм запознат с ОМК, когато започнахме да купуваме акции за мен беше очевадно, че ОМК си отива. Аз въобще не съм си правил труда да анализирам ОМК, защото беше започнал процес на продажба, на който не можеше да повлияя по никакъв начин. Съобщи се съществена сума, но не мога да преценя дали са много или малко. Не разбирам от този бизнес.

- Имате ли проблеми с покриването на критериите за добра производствена практика (GMP)?

Всичките ни основни дейности са лицензирани по GMP от европейски органи. Започваме втори продукт за Johnson&Johnson, след като първият беше Низорал. Johnson&Johnson правят много по-строги одити, като идва инспектор, назначен от тях, който ще инспектира мястото, където ще се осъществява дейността. В Софарма може да влязат инспектори от страна, в която продаваме лекарства. Утре може да дойде полска инспекция, защото продаваме на полския пазар, или може да имаме инспекция от трите балтийски страни. Просто се обаждат и казват "влизаме". Добре дошли са.

- По отношение на консолидираните продажби на Софарма, тя отчита впечатляващ ръст от 150% на годишна база за шестмесечието на 2007 г., на какво се дължат този ръст?

На факта, че търговията ни на едро се развива с особено големи темпове. От три месеца продажбите на производителя Софарма се съобщават до 5-то число на следващия месец и досега сме ги съобщавали три пъти - юли, август и септември. Това е изпреварваща информация, която дава възможност за анализ. В голямата си част ръстът се дължи на търговията на едро, обособена в Софарма Трейдинг. Продажбите на производителя Софарма в България нарастват бавно, но имаме доста съществен ръст на износа. Трябва да се разграничат производството от търговията на едро и това е смисълът да качим Софарма Трейдинг на борсата. Това ще даде на нашите акционери рязко разграничение какво идва от търговия на едро, където оборотът и рентабилността са едни, и какво от производството, където оборотът и рентабилността са други. Софарма имоти е акционерно дружество със специална инвестиционна цел и се занимава с продажбата и отдаването под наем на недвижима собственост - търговски обекти за търговия на дребно, което може да включва и търговия с фармацевтични продукти.

- Кога ще бъде внесен проспектът на Софарма Трейдинг?

Работи се по-въпроса, като посредник е Булброкърс, а за конкретни срокове трябва да питате Софарма Трейдинг. Аз пътувам да търся други дружества и честно казано не зная докъде са стигнали. Но ръководството на Софарма Трейдинг е със средна възраст 30-33 г., много амбициозни хора са и работят много бързо и прецизно.

- Какъв процент е планирано да се предложи за продажба?

Тъй като Софарма е с близо 100% дял, най-вероятно Софарма ще продаде акции. Но все още не е решено колко. Ще търсим free-float от поне 10%.

- Колко процента ръст на продажбите можем да очакваме през 2008 г.?

Основният ръст трябва да дойде от поглъщания и в по-малка степен от органичен растеж.

- Какво бихте казали на инвеститорите в акции?

Лично съм голям привърженик на борсата като място за влагане на спестяванията. Единствено всеки инвеститор сам за себе си трябва да прецени. Разбира се, че трябва да се участва в IPO-та, каквито напоследък се случват, но това в никакъв случай не трябва да са всичките спестявания. Винаги трябва да се използва модното, но също така да има една доста голяма част, която да е вложена в истинските стойности, не само в модерните за деня.

Материалът не представлява препоръка за взимане на инвестиционно решение

Свързани компании:

Софарма логистика АД(6SL)

Софарма имоти АДСИЦ(SFI)

Момина крепост АД(MKR)

Медика АД(5MA)

Софарма АД(SFA)

Доверие Обединен Холдинг АД(DUH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още