IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестбанк предлага на инвеститорите до 10 млн. акции в началото на 2008 г.

Изпълнителният директор на банката очаква пазарна капитализация от над 600 млн. лв.

15:55 | 23.10.07 г.
Владимир Владимиров. Снимка: Личен архив
Владимир Владимиров. Снимка: Личен архив

Акционерите на ТБ Инвестбанк АД са взели решение на проведено на 19 октомври събрание за увеличаване на капитала на банката със 7,95 млн. акции с номинална и емисионна стойност 1 лв., с което капиталът на банката ще достигне 70 млн. лв. разпределен в 70 млн. акции с номинал 1 лв., съобщи БФБ-София.

Това е поредното увеличение на капитала на банката през тази година, след като наскоро той беше увеличен до 62 млн. лв. от 32,3 млн. лв.

Управителният съвет е овластен и впоследствие да увеличи капитала на банката чрез първично публично предлагане на 10 млн. акции до неограничен брой лица (подписка) при условията на чл. 110, ал. 1, т. 1 от ЗППЦК. 

IPO-то ще бъде проведено в началото на 2008 г., след като приключи одитът от KPMG, като ние паралелно ще готвим IPO-то, каза Владимир Владимиров, изпълнителен директор и председател на УС на банката.

Емисионната цена ще бъде определена с решение на Управителния съвет, одобрено от Надзорния съвет на банката. Целта е банката да придобие статут на публично дружество. 10 млн. нови акции съответстват на дял от 12,5%, които да бъде придобит от неограничен брой инвеститори. 

Очакваме пазарната капитализация да бъде над 600 млн. лв. Няма да предложим стари акции на инвеститорите, а само новоиздадени, уточни Владимиров. Все още не е решено дали акциите ще се предложат при фиксирана цена, или при наддаване. По-рано тази година Владимиров беше заявил, че очаква капитализация от 350-400 млн. лв.   

Предварително обявеният срок за листване на БФБ-София беше края на септември или началото на октомври тази година, но поради технически причини предлагането се отложи.

Предстои вписване в съда на решението за увеличението на капитала на Инвестбанк до 70 млн. лв., което ще отнеме около месец, след което може да започне процедурата по внасяне на проспект в Комисията за финансов надзор.

Към средата на септември тази година банката
има активи от 1 млрд. лв. и притежава мрежа от 120 клонове и офиси.

Общото събрание е приело и трето решение по отношение на капитала на банката, а именно чрез промени в устава Управителният съвет, с одобрение на Надзорния съвет да увеличава капитала на Банката чрез издаване на нови акции до 90 000 000 лв.

ТБ Инвестбанк АД доби известност сред инвеститорите с предложената първо от нея в края на 2006 г. услуга "репо-сделки срещу акции", която осигури на стотици спекуланти възможност за използване на ливъридж (привлечен капитал) при инвестициите в акции, търгъвани на БФБ-София. В края на септември 2007 г. портфейла от репо-сделки на Инвестбанк е за близо 20 млн. лв. На въпрос дали се очаква ограничаване на репо-услугата на банката Владимир Владимиров заяви, че услугата се развива много добре и не се предвижда ограничаването й.

Още за предстоящите листвания на БФБ-София:

Над 60 компании планират публични предлагания на БФБ-София 

Свързани компании:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още