IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има вероятност поръчки за Трейс Груп за по-малко от 10 000 лв. да отпаднат

Високият интерес към акциите на Трейс Груп може да декласира малките инвеститори

17:10 | 16.10.07 г.
Има вероятност поръчки за Трейс Груп за по-малко от 10 000 лв. да отпаднат

Съществува голяма вероятност в предстоящото IPO на Трейс Груп Холд оферти на стойност под 10 000 лв. да не бъдат изпълнени, защото могат да се окажат малки за придобиване на 1 акция, показва анализ на Investor.bg.

Настоящият материал следва принципа на този от 2 май - "Висок интерес към акциите на КТБ ще декласира малките инвеститори", който няколко дни преди IPO-то на Корпоративна търговска банка разигра вариант с 16 пъти презаписване, като определи и съобщи, че в този случай ще бъдат класирани само пазарни поръчки на стойност поне 18 хил. лв.

Реалното презаписване беше 14 пъти и материалът помогна на много инвеститори да оптимизират стратегията си за търга. В крайна сметка резултатът беше много близък до предвиждането в анализа ни - поръчки на стойност под 17 500 не бяха класирани, или едва 2,7% под определената от анализа ни минимална сума. Важно е да се отбележи, че предварителните очаквания бяха за едва 3-4 пъти презаписване.

Аналогична ситуация предстои и при наддаването на 26 октомври за акции на Трейс Груп Холд. При КТБ използвахме за аналог презаписване от 16 пъти при румънския аналог на Алкомет - Алумил.

Вече имаме много повече примери и от българската действителност. Например при търга за КТБ емисията беше за 58 млн. лв. и беше презаписана около 11 пъти (средно на лимитирани и пазарни поръчки). При Трейс Груп Холд АД емисията ще бъде за 22,1 млн. лв., или 2,62 пъти по-малка.

При IPO-то на ПИБ се предложиха акции за 176 млн. лв. при презаписване около 6 пъти. Тук емисията е 8 пъти по-малка.

Допълнителни фактори са, че IPO-тата на Каолин, КТБ и ПИБ бяха в много малък отрязък от време и това е намалило търсенето на дадено дружество за сметка на друго. В допълнение цената на Трейс Груп Холд от 110,5 лв. за акция беше оповестена на 8 август. Оттогава дружеството аналог - Холдинг Пътища, е поскъпнало с около 150%.

При IPO-тата за ПИБ и КТБ сравнението с показателите на другите публични банки беше силен аргумент за участието за акциите на двете банки.

Имаме и нов фактор, а именно удълженото време за осигуряване на средства за плащане на акции при Трейс. То е 5 работни дни (от които в първия е самият търг). Досега времето беше до два-три дни, което превръщаше осигуряването на средства в последния момент много трудно.

Всички тези фактори могат да доведат до ситуация, при която на търга за Трейс Груп Холд да се появят не само 1,3 млрд. лв., които бяха подадени за акции на ПИБ, но дори двойно повече, като за това ще спомогне и значителният ръст на капиталовия пазар като цени и участници в последните 6 месеца.

Минус по отношение привличането на средства от Трейс Груп Холд спрямо ПИБ е, че банката проведе роуд шоу в европейски финансови центрове, както и че все пак е банка, което вдъхва по-голяма сигурност у инвеститорите, дори само заради това, че е регулирана и от БНБ, което вероятно може да намали презаписването при Трейс.

Например 2,6 млрд. лв. поръчки за 22,1 млн. лв. предлагане ще направи коефициент на презаписване от около 100 пъти*. Тъй като една акция струва 110,5 лв. е възможно поръчки под 10 000 лв. да не бъдат класирани, просто защото не е възможно кандидат-акционерът да получи дял от акция, която е неделима.

* Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за взимане на инвестиционно решение

Свързани компании:

Трейс Груп Холд АД(T57)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още