IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестбанк е вложила до 22,9 млн. лв. на борсата

Банката не планира увеличение на лихвите си, обявеното й за октомври IPO ще се забави по технически причини

08:48 | 12.09.07 г.
Владимир Владимиров. Снимка: Личен архив
Владимир Владимиров. Снимка: Личен архив
Изпълнителният директор на Инвестбанк Владимир Владимиров е роден през 1946 г., завършил е специалност Физика в СУ Климент Охридски и Икономика в ВИИ Карл Маркс, до 1991 г. е началник управление Банков надзор в БНБ, главен сектретар на БНБ и генерален директор на БНБ. От 1991 до 1996 г. е председател на СД и изпълнителен директор на Българска пощенска банка, до 1997 г. е председател на УС и изпълнителен директор на Банка за земеделски кредит АД, до 2001 г. е председател на УС и изпълнителен директор на Българска пощенска банка, до април 2005 г. е главен изпълнителен директор на ДЗИ Банк (Росексимбанк) и от април 2005 г. е председател на УС и изпълнителен директор на Инвестбанк.

Банката е обявила намерение да стане публично дружество, с което ще бъде шестата банка на БФБ-София, след като от началото на годината КТБ и ПИБ стъпиха на борсата.

- Г-н Владимиров, Инвестбанк реализира 170,64% ръст на активите към 30 юни тази година спрямо година по-рано до 885 млн. лв., кои са основните причини за ръста на активите? Дали това е кредитиране на физически лица - ипотечно и потребителско или бизнес кредитиране за оборотни средства, или финансиране на строителни обекти?

Развитието на Инвестбанк през последните години действително е много голямо. Конкретните данни за активите й са както следва: 31.12.2004 година – 150 млн. лева, 31.12.2005 година – 320 млн. лева, 31.12.2006 година – 530 млн. лева, 30.06.2007 година – 885 млн. лева. Към настоящия момент активите на банката са 980 млн. лева и много скоро Инвестбанк ще премине прага от 1 милиард лева.

Много са причините за този ръст, но като основни мога да посоча добрите взаимоотношения между изпълнителното ръководство и основните акционери, множеството конкурентни банкови продукти, които предлага банката, непрекъснато увеличаващия се брой на клиентите ни (в момента те са над 200 000), добрата клонова мрежа – около 120 клонове и офиси и не на последно място високия професионализъм на кадрите. Що се отнася до елемента кредити, в активите на банката бих искал да кажа, че техният относителен дял е под 50%, тоест Инвестбанк не е агресивна по отношение на кредитирането, а провежда една балансирана политика.

- Към 30 юни имате 91,6 млн. лв. финансови активи, държани за търгуване или на разположение за продажба, какви типове са тези активи, колко от тях са акции, търгувани на БФБ-София, колко от тях са инвестиции в договорни и взаимни фондове, колко от тях са инвестиции в АДСИЦ?

Инвестбанк има инвестиции в дялове на договорни фондове, но като един от най-активните участници на търговията на БФБ – София поддържа сериозен портфейл от корпоративни ценни книжа. Относително малка част от него са инвестиции в АДСИЦ. В зависимост от пазарната ситуация делът на акциите в портфейла от активи, държани за търгуване, варира – от 15 до 25%. (т.е. стойността им достига до около 22,9 млн. лв., б.а.).

- Какъв е доходът от инвестиционния портфейл на Инвестбанк от акции, търгувани на БФБ-София от началото на годината?

Доходността е от порядъка на 30% на годишна база, но следва да се има предвид, че това е постигнато само от закритите позиции. Ако към този резултат се прибави и преоценъчният резерв, който се натрупва от текущата преоценка, може да се каже, че потенциалът е доста по-голям.

- Портфейлът от репо-сделки на Инвестбанк е над 15 млн. лв. и е най-големият в България, как се роди идеята първи да започнете финансиране на инвеститори в акции търгувани на БФБ-София, чрез репо-сделки?

Както знаете, Инвестбанк е активен участник на БФБ – София, реализираме значителни обеми и сме близо до пазара и съответно нямаше как да не усетим необходимостта от подобен продукт. Узряването на инвеститорите и изобщо на пазара по естествен път наложи появата на репо-сделките и това по начало обуславяше успеха на продукта. От нас се искаше просто да го „нарисуваме”, така че едновременно да защитим нашия интерес и да предложим работеща услуга.

- Кога УД Инвест Фонд Мениджмънт АД ще създаде първия си взаимен фонд?

В средата на септември стартират два фонда – Инвест Актив и Инвест Класик.

- С погледа на член на СД на БФБ-София доколко капиталовият пазар може да формира значителна част от печалбата на банковата система?

Капиталовият пазар може да формира и формира известни печалби за банките, но в никакъв случай те не са главните. Основният предмет на дейност на банките е кредитирането и от него се генерират по-големите печалби. Разбира се, всички дейности, които извършват банките, а те са изброени точно в Закона, носят приходи, но те са така да се каже съпътстващи.

- Планирате ли създаване на животозастрахователна компания, след като през тази година Феста холдинг създаде здравноосигурителна компания?

На този етап въпросът не е актуален.

- Къде Феста холдинг и Инвестбанк имат допирни точки освен в акционерното участие на Феста холдинг в Инвестбанк?

Феста е акционер в УД Инвест Фонд Мениджмънт АД

- Като каква банка да възприемаме Инвестбанк - универсална, специализирана (в какво), бутикова?

Инвестбанк, както и всички банки в България, са универсални. Тази система на организация на банковата ни система показа на практика своята стабилност, защото, от една страна, възможностите за развитие на банките са по-големи, а от друга страна, има диверсификация на рисковете.

- Предварително обявеният срок за листване на БФБ-София беше края на септември или началото на октомври, ще бъде ли спазен този срок?

Инвестбанк ще бъде листвана на борсата, но този срок няма да може да бъде спазен. Причините са единствено технически, но така или иначе ще се забавим малко.

- Отлагането на предлането на ваши акции на БФБ-София вероятно води до повишаване на евентуалната цена на банката, доколко сте склонни да отлагате листването и отлагането увеличава ли цената, която бихте постигнали за акция на банката?

Цената на банката нараства с всеки изминал ден, но не това е причината за забавянето на качването ни на борсата. Както споменах, причините са технически. Нашата основна цел е да видим реалната цена на банката, а това може да стане единствено чрез пазара.

- Фактор ли е развитието на ипотечната криза в САЩ за провеждането на вашето листване?

Не е фактор. Българският пазар – за добро или за лошо – има все още предостатъчно буфери предвид ранния етап, в който се намира.

- Съществуващи или нови акции ще предложите на инвеститорите?

Ще направим комбиниран вариант. На инвеститорите ще бъдат предложени и нови, и съществуващи акции.

- Колко процента от банката ще бъдат предложени на инвеститорите?

Между 10 и 15%.

- След анонсирането на намеренията за листване на борсата, появи ли се или усили ли се интересът от стратегически купувачи и може ли да очакваме отказ от намеренията за излизане на борсата?

Интерес от страна на стратегически купувачи винаги е имало, има и сега, но първо и задължително искаме да излезем на борсата.

- С решение от 7 юни на Общото събрание на акционерите капитала на банката беше увеличен до 62 млн. лв. от сегашните 32,3 млн. лв., кога увеличението ще бъде вписано в Търговския регистър и Централен депозитар?

Акционерният капитал на банката е увеличен до 62 милиона лева, като предстои ново увеличение на акционерния капитал до 74 милиона лева.

- Вие имате дългогодишен банков опит през Българска пощенска банка, Росексимбанк (ДЗИ Банк) и сега в Инвестбанк, доколко изпълнителният директор може да определя успеха или посредствените резултати на една банка?

Успехът на една банка зависи от много фактори. Аз вече споменах за някои от тях – подкрепата, оказвана от основните акционери, екипността в работата на изпълнителното ръководство, кадрите – тяхната компетентност и тяхната мотивираност за работа. Един изпълнителен директор може да даде известен стимул в развитието на една банка, но да бъде основната причина за успешното й развитие – не. Успехите или неуспехите на една банка са резултат от дейността на целия й колектив без изключение.

- Какъв тип имоти стоят като обезпечение зад ипотечните ви облигации на стойност 5 млн. евро и за финансиране на какво са използвани обикновените ви облигации на стойност 15 млн. евро?

Ипотечните имоти са обезпечени с имоти от кредитния портфейл на банката. Емисиите са публични и детайлите могат да бъдат видени от проспектите им. Допълнително банката има емитирани облигации за 15 милиона евро. Те са обезпечени с книжа от портфейла на банката.

- Ще увеличи ли Инвестбанк лихвите по кредитите си, както го направиха вече седем банки?

Засега не планираме увеличение на лихвите по кредитите както на физическите, така и на юридическите лица. Анализ на лихвената политика на банката ще направим през четвъртото тримесечие на тази година, но по мое мнение няма да бъде наложително извършването на промени.

- Какви са прогнозите Ви за размер на активите, собствения капитал и печалбата за 2007, 2008 и 2009 г.?

За 2007 година планът ни е да завършим с активи над 1 милиард лева и печалба над 10 милиона лева.

Свързани компании:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още