IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евромаркет Груп обмисля листването на две от дружествата си

Българският доставчик на строителни машини и индустриално оборудване очаква приходите на холдинга да достигнат 1 млрд. лв. до 2010

14:49 | 16.08.07 г.
Централният офис на Евромаркет и бъдещият сервизен корпоративен център. Снимка и илюстрация: Евромаркет
Централният офис на Евромаркет и бъдещият сервизен корпоративен център. Снимка и илюстрация: Евромаркет
Българската търговско-инженерингова компания за строителна техника и индустриално оборудване Евромаркет Груп обмисля дали да не направи публични две от дружествата си. Това каза пред журналисти Боряна Радева, генерален мениджър на компанията.

Предстои обаче възможността за това да бъде обсъдена от управителния съвет на холдинга, затова подробности относно плановете в тази насока ще станат известни след 15 септември, уточни Радева.

В структурата на холдинга влизат няколко дружества, специализирани в различни насоки в сферата на строителната механизация и индустриалното оборудване.

Създадена преди 15 години, компанията е 100% българска собственост и е представител на над 150 чуждестранни фирми, сред които Hyundai Construction, Ammann Compaction, Lincoln Electric, Mitsubishi Forklifts, Gedore и други.

Освен представителства в 7 града в страната, холдингът има и дъщерни дружества в чужбина – в Украйна, Сърбия, Словения, Хърватска и Македония, като бизнесът на последното е замразен.

За миналата година холдингът има приходи на стойност близо 180 млн. лв. в България, а общо със задграничните дружества - над 200 млн. долара.

Предвид бързото развитие на строителния пазар у нас очакваме приходите на Евромаркет от българския пазар тази година да достигнат 240 млн. лв.“, каза на специалната пресконференция по повод 15-годишнината на холдинга Димитър Илчев, генерален мениджър на компанията.

Ако пазарът продължи да се развива по този начин, не е невъзможно общите ни приходи до 2010 г. да достигнат 1 млрд. лв.“, каза още той.

По думите му до три години пазарът на строителни машини у нас ще се удвои. Като основен аргумент за тази прогноза той посочи бума на строителството, планираните големи инфраструктурни обекти в България, както и силното търсене на строителна механизация в световен мащаб.

Към момента няма сумарна статистика за общия пазар на строителни машини в България, но от тази година Евростат ще включи страната в данните си и тогава ще разполагаме с по-точна обща картина, поясни Илчев. Според него продажбите на строителна техника от страна на Евромаркет формират около една трета от общия пазар. В портфолиото на холдинга строителните машини и индустриалното оборудване са в съотношение 50:50, уточни той.

Холдингът е сред най-големите данъкоплатци в България, като само за миналата година е платил над 30 млн. лв. преки и косвени данъци, разказа Илчев.

Инвестиционният план на Евромаркет Груп за 2007 – 2008 г. предвижда разширяване на регионалните представителства и сервизните центрове, като за тази цел вече са закупени 240 дка земя на различни места в България. В изграждането на регионални центрове холдингът ще инвестира 20 млн. лв., като ще бъдат открити най-малко 100 нови работни места.

Още толкова ще бъдат открити и с отварянето на корпоративния сервизен център, който се изгражда в Казичене в София. Неговото строителство трябва да приключи до края на 2008 г.

Той ще има обща площ 28 хил. кв. м и ще бъде най-големият сервизен център за строителна и индустриална техника не само у нас, но вероятно и на Балканите“, каза Илчев. Инвестицията в строителство и оборудването му ще доближи 15 млн. лв.

До края на годината предстои първа копка на регионални центрове в Пловдив, Стара Загора и Бургас. Към момента за холдинга у нас работят около 600 служители.

В бъдеще холдингът планира да фокусира дейността си в България, Украйна и Сърбия. Дъщерните дружества в Словения и Хърватска вероятно ще бъдат продадени тази година, защото са твърде далече, а и пазарът тук много нарасна и вече е по-привлекателен. Не е изключено разширяване обаче в Румъния“, каза Илчев.

През тази година холдингът ще предложи и две нови за пазара технологии – сонда за безизкопно прокарване на кабели и тръби и бетонополагащи машини на Gomaco, които могат да правят бордюри, канавки, пътни платна, разделителни бетонни мантинели и тротоари със скорост от над 6 м/мин.

През последните една-две години най-много се търсят земекопна и товарачна техника, машини за производство на инертни материали, машини за производство, пренос и полагане на бетон, пътностроителна техника и общо приложими инструменти като компресори, генератори и електроинструменти, съобщиха от Евромаркет. Очакванията им са в близките една-две години тези предпочитания да се запазят, като ръстът на подемно-транспортната техника (мотокари, електрокари) ще е трицифрен.

Пазарът на машини и техника втора ръка ще падне до около 20 на сто, каза Илчев. Към момента той има дял около 30% - 35% от общия пазар спрямо нива от 50 - 60% през 90-те години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още