IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лев Инс: Ще бъдем една от най-печелившите компании на БФБ-София

Лев Инс, която планира IPO през есента, има възвръщаемост на собствения капитал (ROE) от над 50% към края на първото тримесечие

16:30 | 31.07.07 г.
Лев Инс: Ще бъдем една от най-печелившите компании на БФБ-София

ЗПК Лев инс може да бъде една от най-печелившите борсови компании у нас, заявява ръководството на дружеството. Както Investor.bg съобщи вчера, швейцарският фонд Julius Baer придоби 10% от капитала на застрахователната компания, или 1,3 млн. акции, за сумата от 35 млн. лв. Това оценява цялата компания на 355 млн. лв. (70,3% от цената, която KBC плати за ДЗИ). Сделката е регистрирана през миналата седмица в Централен депозитар АД.

На база резултатите от първото тримесечие на 2007 г., Лев Инс има възвръщаемост на собствения капитал (ROE) от над 50%, възвръщаемост на активите (ROA) от почти 19% и коефициент нетна печалба/нетни премии от презастраховане от над 27%. С тези данни Лев Инс е възможно да бъде една от най–печелившите публични компании в България след IPO-то си, обявено за есента на 2007 г., заявява ръководството на компанията.

За първото тримесечие на 2007 г. на годишна база компанията е утроила пазарния си дял по приходи от премии на 8,20%. Лев Инс е лидер в застраховането на финансови загуби с 36% дял в България и е втора по застраховане на кредити с 25% дял, по данни на застрахователя. Очаква се увеличение на банковия сектор с около 28% за 2007 г. и Лев Инс очаква да се възползва от своите лидерски позиции в застраховането на финансовите загуби и застраховане на кредити.

Ръководството на ЗПК Лев Инс счита, че Julius Baer е избрала компанията заради динамиката на резултатите и растежа за първото шестмесечие на 2007 година. Реализираните приходи от компанията бележат ръст с 81,76% в сравнение със същия период на 2006 г.

Инвестицията на американското управляващо дружество Julius Baer, притежаващо банка в Швейцария, е осъществена с посредничеството на Балканска Консултантска Компания ИП ЕАД. Инвестиционният фонд Julius Baer е специализиран в международни инвестиции в дялови участия и стратегии с фиксиран доход. Той управлява активи в развиващи се и развити пазари на много от американските пенсионни фондове, като се счита за основен техен посредник при инвестиции в източноевропейски акции. В България фондове, управлявани от Julius Baer Investment Management LLC, инвестираха наскоро чрез БКК и в други български компании като ДЗИ и Химимпорт.

Освен като управител на активи в САЩ, Julius Baer е позната и като една от най-големите частни банки в Швейцария, а също управлява активи в Германия, Австрия, Люксембург, Кайманите и др. Групата на Julius Baer включва в себе си банката Bank Julius Baer и управлява близо 360 млрд. швейцарски франка към края на 2006 г.

Към края на март 2007 г. Julius Baer International Equity Fund има основни инестиции в унгарската ОТП, чешката Комерчни Банка, Водафон, Нестле, ГлаксоСмитКлайн, белгийската финансова група KBC (която у нас притежава ДЗИ Застрахователна Компания), германските Фрапорт и Комерцбанк и швейцарската Новартис. За първото тримесечие на 2007 година развиващите се пазари заемаха 24% от портфолиото на фонда. Julius Baer управлява няколко фонда, като Julius Baer International Equity Fund, както и Eugenia II Investment Holdings Fund. Малко повече информация за първия може да видите по-долу.

 

Топ 10 на публичните дружества в портфейла на Julius Baer International Equity Fund:

Дружество

Сектор

Страна

% от нетните активи

1. OTP Bank

Финансов

Унгария

2,53%

2. Vodafone Group

Телекомуникации

Обединеното Кралство

1,62%

3. Komercni Banka

Финансов

Чехия

1,58%

4. Total SA

Енергетика

Франция

1,42%

5. Nestle SA

Бързооборотни стоки

Швейцария

1,15%

6. State Bank of India

Финансов

Индия

1,14%

7. KBC Group

Финансов

Белгия

1,06%

8. Commerzbank AG

Финансов

Германия

1,04%

9. Glaxosmithkline Plc

Фармацевтичен

Обединеното Кралство

1,02%

10. Lafarge SA

Материали

Франция

0,94%


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още