IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лев Инс АД ще става публично дружество

На проведеното днес Общо събрание на акционерите е взето решение за стартиране на процедура за публично предлагане на акциии на БФБ-София

13:08 | 01.05.07 г.
Автор - снимка
Създател
Лев Инс АД ще става публично дружество
На проведеното днес Общо събрание на акционерите на ЗПК Лев Инс АД е взето решение за стартиране на процедура за публично предлагане на акциии на компанията на Българска фондова борса - София. Това съобщиха за Investor.bg от застрахователното дружество.

От Лев Инс считат, че с преминаването към публичност ще се осигури необходимата прозрачност за гарантиране сигурността на клиентите, както и възможност за участие в капитала на дружеството.

На събранието е взето и решение за увеличение на капитала от 13 млн. лв. на 23 млн. лв. и също така е приет отчетът за миналата година, според който нетната печалба възлиза на 10 млн. лв.

Общото събрание взе решение за създаване на фонд “Превенция” с първоначален капитал от 1 млн. лева, с който ресурсно ще бъде осигурена превантивната програма на компанията за следващия отчетен период.

За нов член на Надзорния съвет е избран израелският гражданин Ели Викелман – доказан специалист по управление на риска и презастраховане. Освен, че ще споделя опита от работата си с най-големите презастрахователи в света, Викелман лично ще отговаря за структурирането на здравно-медицинските и животозастрахователните продукти в дъщерните дружества на компанията, съобщават още от Лев Инс.

Пазарният дял на Лев Инс в общото застраховане за 2005 г. е 6%. Компанията е фокусирана основно върху автомобилното застраховане и продуктите, обезпечаващи финансови рискове.

Акционери в дружеството към 12 март 2007 г. са Рахити Меир Класик (Израел) с 25.173%, Яад Пирзул - 1984 (Израел) с 25.173%, Херитридж Гаранти Холдингс САЩ (23.077%), АС БГ (България) 14.756%, Лев Корпорация България) 4.669%, Токуда Банк (България) 7.153%.

През ноември 2006 г. Комисията за финансов надзор издаде одобрение на ЗК Лев Инс АД да придобие пряко 83,75 на сто от гласовете в Общото събрание на ИП Фактори АД, гр. София.
Наскоро ИП Фактори АД, получи пълен лиценз от Комисията за финансов надзор, една от услугите с който ще може да предлага е именно поемане на емисии от ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още