IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

SOFIX постави абсолютен рекорд – 12 поредни негативни сесии

Водещият индекс на БФБ се е повишил само веднъж в последните 19 сесии

14:45 | 25.05.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
SOFIX постави абсолютен рекорд – 12 поредни негативни сесии

Водещият индекс на БФБ SOFIX днес загуби 3,1% до ниво от 365,21 пункта, губейки вече близо 15% от началото на годината.

Това е дванадесети пореден спад за индекса – абсолютен рекорд от основаването му, като в последните 19 сесии той се е повишил само веднъж.

Широкият BG40 се понижи с 1,5% до 104,90 пункта, равнопретегленият BGTR30 спадна с 1,8% до 286,49 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти - BGREIT, отстъпи с 0,2% до 38,34 пункта.

„Движенията на световните борси не оставиха много съмнения накъде ще се движи и нашата“, заяви за Investor.bg Владислав Панев*, председател на СД на УД Статус капитал.

„Всички индекси приключиха на червено, като най-пострадали бяха най-спекулативните позиции - основно банковите и холдинговите акции. Индустриалните компании запазиха относително стабилни цени, с по-малки от средните загуби“, обясни той.

„Очакванията ми са волатилността да продължи да властва и през следващите дни, като нови най-ниски нива от началото на годината съвсем не са изключени. Действията на правителството също ще оказват влияние, освен международните фактори, като поне засега кабинетът не намира адекватния начин да окаже подкрепа на икономиката“, завърши анализаторът.

Борсата отчете общ оборот от 941 хил. лв., като най-активна бе търговията с Емка АД. Сключиха се сделки за 145 хил. лв., като цената се понижи с 6,7% до 3,15 лв.

Следват Софарма АД (0%) - 70 хил. лв., Химимпорт АД (-6,9%) – 69 хил. лв. и Централна кооперативна банка АД (-5,1%) – 62 хил. лв. Още при 16 емисии днес търговията превиши 10 хил. лв.

Оборотът на пазара на акции бе за 840 хил. лв., а на пазара на АДСИЦ се сключиха сделки на стойност 26 хил. лв. Търговията с облигации бе за 22 хил. лв., а тази с компенсаторни инструменти - за 53 хил. лв.

Днес на пазарите на акции и АДСИЦ се сключиха сделки с книжата на 86 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 17/52, като при 17 компании не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Индустриален Холдинг България АД, които поскъпнаха с 1,9% до ниво от 1,38 лв., а с най-голям спад са книжата на Капитан Дядо Никола АД, които загубиха 26,2% до 10,15 лв. за акция.

Сделките с дружества от SOFIX съставляваха 48% от оборота на пазарите на акции и АДСИЦ.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 20.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
metody72
преди 14 години
след като претърпи колапс нашата пародия на борса ще се заоправят нещата до тогава които се е заблудил че това е борса си е за негова сметка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Hakkinen
преди 14 години
Защо да се спира търговията? Нали пазарът е точно това - едни купуват, други продават и това движи цените на акциите. А на потенциалните инвеститори спадът ще им повлияе благоприятно, защото ще могат да влязат (когато и да се случи това) на по-изгодни нива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
CADAVER
преди 14 години
Защо не се помисли за спиране на търговията за определен срок? Очевидно мерките срещу кризата не работят а този дълъг спад щеповлияе и на реалния сектор и на потенциалните инвеститори!Ето в такива моменти е нужно да се вземат отговорните решения,посещения на събития и говорене от екрана икономика не правят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още