IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Евтиното евро може да вкара САЩ в икономически капан

Поуката от дълговата криза в Гърция е, че ако държавите не сложат в ред своите финанси, финансовите пазари в крайна сметка ще го направят вместо тях

17:57 | 21.05.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Евтиното евро може да вкара САЩ в икономически капан

Финансовата буря в Европа е добре дошла за щатския долар, който играе ролята на убежище в периоди на финансова или икономическа несигурност. В такива моменти инвеститорите търсят панически активи, деноминирани в долари, които се считат за по-сигурни, а това гарантира притока на евтино финансиране за американското правителство, пише Ройтерс.

Но за една държава, която отчаяно се нуждае да намали огромната си задлъжнялост, слабото евро крие и своите рискове.

Световните фондови борси и валутни пазари бяха разтърсени силно през този месец от несръчните опити на политическите лидери от еврозоната да овладеят кризата с държавния дълг на Гърция, която може да се разпространи в други задлъжнели страни с влошени икономически перспективи. Засега договореният план за спасяване на еврозоната на стойност 750 млрд. евро обаче не успява да възстанови доверието на финансовите пазари.

Борсовите индекси в САЩ, Европа и Азия вървят стремително надолу, а в средата на тази седмица еврото падна до четиригодишно дъно срещу долара, след като Германия реши на своя глава да наложи забрана на непокритите къси продажби на някои ценни книжа, без да се съобрази със своите партньори от ЕС.

По този начин вместо да си възвърне доверието на финансовите пазари чрез подходящите икономически и фискални реформи в еврозоната, Германия предпочете директния сблъсък със спекулантите, които са най-голямата заплаха за еврото според немския канцлер Ангела Меркел.

Големият победител след всичко случило се изглежда са щатският долар и американският държавен дълг. В идеалния случай поевтиняването на еврото всъщност може да има положителен ефект за американската икономика, а това предоставя идеалната възможност на американското правителство да помисли как да се справи със собствения си огромен държавен дълг и бюджетен дефицит навреме.

Защото поуката от дълговата криза в Гърция е, че ако държавите не сложат в ред своите финанси, то рано или късно финансовите пазари ще го направят вместо тях, но заплатената цена ще бъде далеч по-висока.

За съжаление законотворците в САЩ засега не дават никакви признаци, че гледат сериозно на огромния държавен дълг на страната, който пред следващите три години ще се изравни с нейния брутен вътрешен продукт. Реформата на социалната система, премахването на облекченията за данъци върху ипотекирани жилища и въвеждането на ДДС на национално ниво се отлагат за неопределеното бъдеще, или поне дотогава, докато пазарите на облигации не се разбунтуват и срещу големия бюджетен недостиг на САЩ.

Интересът към доларови активи увеличи покупките на дългосрочни американски държавни ценни книжа до рекордно ниво през март, като американското правителство плаща само 3,25% лихва по своите десетгодишни облигации и по-малко от 1% по двугодишните си държавни ценни книжа. И ако кризата в Европа се задълбочи, лихвите по американските облигации може да паднат още повече, което увеличава опасността държавата да продължи да харчи със сегашния си размах.

По този начин статутът на долара като световна резервна валута може да вкара страната в икономически капан. Напливът на частните инвеститори и банките към долара и американския държавен дълг ще става все по-голям, заедно със страховете около дълговата криза в Европа, но законотворците в САЩ не бива да се подлъгват и да отлагат трудните решения само заради популярността на долара в момента.

Още гледни точки за поевтиняването на еврото:

BNP и UBS: 1,10 долара за евро ще е новият нормален курс на еврото

Спасението на еврото се крие в конкурентоспособността на периферните страни

Не е ли прибързано да се предрича краят на еврото?

Дали европейската криза няма да има нетен положителен ефект за САЩ?

Купонът за еврото свърши. А сега накъде?

Редно ли е да се говори за спасяване на Гърция, ако се спасяват кредитори?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още