IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Задлъжнялостта в британския публичен сектор остава застрашително висока

Разходите на държавните компании, централното правителство и местните власти надвишават с 10 млрд. лири техните приходи

13:05 | 21.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Задлъжнялостта в британския публичен сектор остава застрашително висока

Задлъжнялостта в публичния сектор на Великобритания остава застрашително висока и през април, като размерът на отрицателното салдо е рекорден в сравнение с нивата му за който и да е друг април, откакто статистиката започва да се води през 1993 г.

Недостигът възлиза на 10 млрд. лири в сравнение с отрицателно салдо от 8,8 млрд. лири за същия месец на миналата година. Икономистите очакваха дефицитът да се окаже още по-голям в размер на 11,1 млрд. лири, предаде Bloomberg.

През март дефицитът в публичния сектор на страната възлезе на 18 млрд. лири, което е силна корекция от рекордните 23,5 млрд. лири, обявени първоначално.

В рамките на фискалната 2009/2010, която приключи на 31 март, Великобритания е натрупала дефицит в публичния сектор от 145 млрд. лири. Той показва разликата между приходите и разходите на държавните компании, централното правителство и местните власти.

Новият финансов министър на Великобритания Джордж Озборн планира да изготви нов спешен държавен бюджет, в който да заложи съкращения на държавните разходи от 6 млрд. лири. Той ще бъде оповестен в началото на следващата седмица.

Към 13:00 ч. българско време британската лира поевтинява с 0,1% срещу долара, като двойката GBP/USD се котира на ниво от 1,4416 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още