IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнес климатът в Германия се стабилизира през май

Очакванията на германските мениджъри за бъдещата икономическа обстановка обаче се влошават леко

12:08 | 21.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Бизнес климатът в Германия се стабилизира през май

Бизнес климатът в Германия се стабилизира през май, като мениджърите на немски компании от сектора на индустрията, търговията и услугите продължават да вярват, че икономиката на страната е превключила на по-висока скорост през второто тримесечие въпреки задълбочаването на страховете около гръцката криза.

Това показа индексът на бизнес климата в Германия, който се понижи до 101,5 пункта през май от 101,6 пункта за април, когато отбеляза най-високата си стойност за последните повече от две години.

Индексът, който се изчислява от Мюнхенския изследователски институт Ifo, се оказа под прогнозираното от финансови анализатори увеличение до 101,9 пункта. Той е един от важните ориентири за състоянието на немската икономика, която е източник на около 20% от брутния вътрешен продукт на ЕС и е четвърта по големина в света.

Бизнес доверието на Ifo се изчислява на базата на проучване сред мениджъри на 7 хил. немски компании, които са от различни сектори на икономиката. Те оценяват по-добре сегашната среда за правене на бизнес, но очакванията им за бъдещата икономическа обстановка се влошават леко.

Отделно проучване на института за пазарна икономика Markit показа, че фабричният сектор на Германия е забавил темпото си на ръст през май. Това стана ясно от индекса на бизнес активността в него, който падна до тримесечно дъно от 58,3 пункта през май спрямо 61,5 пункта за април. Аналогичният показател за Франция отстъпи до 56,2 пункта през май спрямо 56,6 пункта за април.

Към 12:05 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,2507 долара, като от началото на днешната валутна сесия еврото поскъпва с 0,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още