IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Японската централна банка ще отпуска едногодишни заеми на банките

Основният лихвен процент в страната остава на ниво от 0,1 на сто като мярка за борба с дефлацията

09:50 | 21.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Японската централна банка ще отпуска едногодишни заеми на банките

Упорстващата дефлация и нестабилното състояние на икономиката накараха Японската централна банка да обяви, че започва да отпуска едногодишни заеми на банките в страната, за да окуражи кредитирането и потреблението, предаде Bloomberg.

Възстановяването на японската икономика от рецесията засега се дължи предимно на увеличения износ и нарастването на индустриалното производство, докато вътрешното потребление остава занижено. Брутният вътрешен продукт на страната се увеличи с 1,2% през първото тримесечие спрямо предишното, което се оказа по-слабо от пазарните очаквания.

По време на днешното си заседание Японската централна банка реши да остави основната лихва на ниво от 0,1%, което е най-ниската й стойност в исторически план. Основният лихвен процент в страната падна до това ниво през декември 2008 г.

Това обаче не се оказа достатъчно, за да подкрепи заетостта и икономическия растеж на Япония. Поради това централната банка е решила да предостави неограничени заеми на търговските банки за срок от една година и фиксиран лихвен процент от 0,1 на сто.

По този начин ще се увеличи ликвидността в банковата система, което би трябвало да насърчи банките да отпускат повече заеми една на друга, както и на потребителите и бизнеса.

Ръководството на Японската централна банка отчита, че страната е започнала да се възстановява плавно от икономическата криза, подкрепена от подобряването на бизнес средата отвъд Океана.

Според финансови анализатори изненадващото решение на централната банка да разхлаби още повече паричната си политика може да се дължи и на натиск от страна на правителството, което многократно призова паричната институция да се бори по-агресивно с дефлацията в страната.

В рамките на последния месец главният борсов индекс в Япония Nikkei 225 се е понижил с 12% на фона на притесненията, че дълговата криза в Европа ще дестабилизира световната икономика. Японската йена поевтинява с 1,8% срещу еврото днес, след като вчера отбеляза осемгодишен връх срещу него. Към 9:40 ч. българско време едно евро се разменя срещу 133,37 йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още