IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

BNP и UBS: 1,10 долара за евро ще е новият нормален курс на еврото

Кризата с държавния дълг подкопа ролята на Европа в динамично променящата се световна икономика

11:27 | 20.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
BNP и UBS: 1,10 долара за евро ще е новият нормален курс на еврото

Проблемите с държавния дълг на няколко от държавите в еврозоната, както и липсата на единство между тях за това по какъв начин да се справят с дълговата криза, ще тежат на еврото в продължение на много години.

Единната валута поевтиня до четиригодишно дъно срещу щатския долар тази седмица и ще продължи да пада според анализатори, след като фискалните затруднения на Европа подкопаха дългосрочната й роля в динамично променящата се световна икономика.

Това прогнозират валутните стратези на най-голямата швейцарска банка UBS и на най-голямата френска банка BNP Paribas. Те очакват 1,10 долара за евро да стане новият „нормален“ курс на общата европейска валута през следващите няколко години.

Поевтиняването на еврото ще подкрепи европейската икономика през следващите три до четири години, тъй като ще даде конкурентно предимство на европейските износители, начело с Германия. Приходите на страната от износа на стоки ще компенсират икономиите в държавните разходи на Германия и по този начин ще й помогнат да намали държавния си дълг.

Чарлз Вуплоз, ръководител на Международния център за монетарни и банкови изследвания в Женева, е на мнение, че дългосрочната справедлива стойност на еврото се намира в интервала 1,10 до 1,20 долара за евро. Той допълва, че еврото има потенциал за допълнителен спад, преди да се стабилизира при това ниво.

Неговата гледна точка се споделя още от валутните стратези на UBS, Danske Bank, Royal Bank of Scotland Group и Bank of America Merrill Lynch. Всички те виждат еврото да се търгува в интервала от 1,15 до 1,26 долара за евро до края на тази година. Още по-песимистично настроени за общата европейска валута са анализаторите на BNP Paribas, които виждат еврото под 1 долар през първото тримесечие на 2011 г.

От началото на тази година еврото е поевтиняло с 14% спрямо щатската валута. Въпреки това паритетът на покупателната способност на еврото и долара показва, че еврото все още е с 8,2% надценено спрямо американските пари. Паритетите на покупателната способност са валутни курсове, които се използват за изравняване на покупателната сила на различните национални валути.

Според представители на банковия сектор в Гърция, пожелали анонимност, дори страната да не успее да изпълни задълженията по държавния си дълг и да се наложи да разсрочи изплащането му, Гърция ще остане в еврозоната.

Въпреки силната обезценка на еврото през последните шест месеца, историческите статистически данни показват, че курсът му срещу долара в момента е по-висок от средното ниво от 1,1833 долара за евро от въвеждането на единната валута през 1999 г. Най-ниската стойност на еврото срещу долара е отбелязана през октомври 2000 г., когато едно евро се равнява на 0,8272 долара. Най-високото му ниво пък е от юли 2008 г., когато едно евро се разменя срещу 1,6038 долара.

Към 11:25 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,2385 долара.

Още по темата за бързото поевтиняване на еврото:

Спасението на еврото се крие в конкурентоспособността на периферните страни

Дали европейската криза няма да има нетен положителен ефект за САЩ?

UBS: Еврото може да се върне на нивата си от 2003 г.

Купонът за еврото свърши. А сега накъде?

Редно ли е да се говори за спасяване на Гърция, ако се спасяват кредитори?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още