IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Потребителските цени в САЩ с първи спад за последната година

Индексът на потребителските цени се понижи с 0,1% на месечна база и забави годишния си ръст до 2,2%

16:25 | 19.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Потребителските цени в САЩ с първи спад за последната година

Животът в САЩ поевтиня неочаквано през април, като индексът на потребителските цени записа първия си спад за последната повече от година главно заради понижението в цените на енергийните суровини и комуналните услуги.

Данните на Бюрото по трудова статистика в САЩ са обнадеждаващи, защото показаха, че инфлацията в страната остава ниска и няма да затрудни икономическото й възстановяване. Ниската инфлация е знак за запазване на покупателната способност на долара и ще позволи на Федералния резерв да поддържа и през следващите месеци ниските лихвени проценти в САЩ.

Индексът на потребителските цени отчита спад от 0,1% през април спрямо март, когато нарасна с 0,1 на сто. Това е първото му месечно понижение от март 2009 г. и се дължи почти изцяло на поевтиняването на енергийните ресурси и комуналните услуги.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва хранителните ресурси и горивата, остава на нивото си от март, като отчита нулев ръст след 11 поредни месеца на повишение.

В сравнение с нивата си отпреди година потребителските цени в САЩ са забавили темпото си на ръст до 2,2% в сравнение с годишна инфлация от 2,3% през март. Основният индекс на потребителските цени на свой ред забавя темпото си на увеличение от 1,1% през март до 0,9% на годишна база през април.

Икономистите очакваха годишната инфлация в САЩ да се повиши до 2,4% през април.

Федералният резерв има за цел да поддържа инфлацията в САЩ на ниво близо до 2%, но използва като основен ориентир за инфлацията индекса на потребителските разходи, а не този на потребителските цени.

Първият се базира на данни за разходите на потребителите за различни стоки и услуги и техните цени за текущия период в сравнение с предходния. В същото време индексът на потребителските цени се базира на промените в цените на определени стоки и услуги в потребителската кошница. Всъщност индексът на потребителските разходи отчита промените в потреблението на домакинствата, които често се дължат на изменения в ценовите нива на определени стоки.

Историческите статистически данни показват, че темпото на ръст на индекса на потребителските разходи е с около една трета по-малко от това на индекса на потребителските цени.

Щатският долар отстъпва с 0,7% срещу еврото, след като по-рано днес отбеляза ново рекордно високо ниво за последните четири години от 1,2143 долара за евро. Към 16:20 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,2309 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още