IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото рухна до нивата си от фалита на Lehman Brothers

Златото постави нов рекорд заради притесненията от разпадане на еврозоната

09:55 | 15.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Еврото рухна до нивата си от фалита на Lehman Brothers

Курсът на еврото срещу долара падна до най-ниското си ниво от фалита на американската инвестиционна банка Lehman Brothers заради притеснения, че еврозоната може да се разпадне заради дълговата криза в Гърция и липсата на единство по въпроса между 16-те страни, членуващи във валутния блок.

Единната валута поевтиня за четвърта поредна седмица срещу долара и за трета поредна седмица срещу йената, което е най-продължителната й губеща серия от февруари насам, пише Bloomberg.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви вчера, че Европа се намира в много тежко положение въпреки спасителния пакет, предназначен за най-задлъжнелите държави от еврозоната. Голямата несигурност за това дали мерките за намаляване на държавните дългове на няколко от страните от еврозоната смъкнаха курса на еврото до 1,2354 долара за евро вчера, което е най-ниското му ниво от октомври 2008 г.

Еврото поевтиня силно с 3,1% срещу долара през изминалата седмица, като курсът му падна от 1,2755 на 7 май до 1,2358 вчера. Преди шест месеца, в края на ноември 2009 г., еврото се разменяше срещу 1,5139 долара.

Спрямо йената единната европейска валута отстъпи с 2,1% на седмична база.

През миналата седмица Европейският съюз (ЕС) и Международният валутен фонд обявиха (МВФ), че ще предоставят 750 млрд. евро за справяне с кризата със суверенния дълг , която застраши силно доверието в еврото. Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише обяви, че ще започне да купува държавни ценни книжа на страни от еврозоната, за да се възстанови нормалното функциониране на финансовите пазари.

Това обаче не успява да възстанови спокойствието на финансовите пазари на този етап, защото кризата в Гърция показа, че свръхзадлъжнялостта на държавите, домакинствата и компаниите е сериозна заплаха за световната икономика.

Големите нива на дълг може да подкопаят възстановяването на световната икономика, а притесненията от това понижиха цените на енергийните суровини и металите. За последната седмица петролът загуби 4,1%, като цената му падна до 71,61 долара за барел вчера на Нюйоркската петролна борса.

Златото с незабавна доставка на свой ред постави нов рекорд , като цената му скочи до 1 249,40 долара за тройунция в петък. Ценният метал играе ролята на убежище в периоди на икономическа и финансова несигурност, като за поскъпването му помогна френският президент Никола Саркози, който заплаши страната му да излезе от еврозоната, ако Ангела Меркел не подкрепи спасителния план за 750 млрд. евро.

Още по темата за дълговата криза в Гърция:

Кой ще спаси сега страните, които помогнаха на проблемните банки?

Свръхзадлъжнялостта никога не остава безнаказана

Защо единната валута в Европа не е така успешна, както долара?

ЕС си купи време

За коя банкова система проблемите на Европа са най-голяма заплаха?

Асиметричните шокове – ахилесовата пета на европейската икономика

Спасяването на Гърция – имаше ли смисъл от него?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още