IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британският търговски дефицит расте заради вноса

Стойността на вноса се увеличава с 5,2% на месечна база, най-силният ръст за последните шест месеца

13:00 | 13.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Британският търговски дефицит расте заради вноса

Въпреки поевтиняването на британската лира, което оскъпява вносните стоки, търговският дефицит на Великобритания се увеличи повече от очакваното до 7,5 млрд. лири през март в сравнение с отрицателно салдо от 6,3 млрд. лири през февруари и 6,8 млрд. лири през март 2009 г.

Вносът на стоки се увеличава с 5,2% на месечна база до 29 млрд. лири през март, докато износът добавя 1% до 21,4 млрд. лири. Темпото на ръст на вноса е най-силното за последните шест месеца, а стойността му е най-голямата за последните 18 месеца, или от септември 2008 г. насам.

Значително се увеличава отрицателното търговско салдо на Великобритания със страните от ЕС, които са нейн основен търговски партньор, както и с останалия свят.

Според Английската централна банка поевтиняването на местната валута ще подкрепи икономическото възстановяване и износа на страната, след като помогна на фабричния сектор да запише най-силния си ръст за последните осем години през април.

Икономистите на централната банка смятат, че евтината лира ще намали вноса и ще подкрепи износа на страната, правейки британските стоки по-конкурентни. Британската валута е поевтиняла с 25% спрямо останалите основни валути за последните близо 3 години, според заместник-гуверньора на Английската централна банка Чарлз Бийн.

Според ръководството на централната банка възстановяването на баланса в британската икономика ще зависи в голяма степен от стабилизирането на европейската икономика. Брутният вътрешен продукт на Великобритания се увеличи с 0,2% през първото тримесечие на тази година, като с толкова нарасна и този на 16-те страни от еврозоната, съгласно предварителните статистически данни.

Новият министър-председател на Великобритания Дейвид Камерън, който встъпи в длъжност през тази седмица, ще състави коалиционно правителство между своята консервативна партия и либералдемократите, начело с Ник Клег. Той планира да намали рекордния бюджетен дефицит, което обаче ще е трудно да се постигне, без да се навреди на икономическото възстановяване на страната.

Към 12:55 ч. българско време лирата поевтинява с близо половин процент спрямо еврото, като двойката EUR/GBP се котира на ниво от 0,8524 лири за един долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още