IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лихвата във Великобритания остава рекордно ниска

Без промяна остава и програмата на централната банка за изкупуване на ценни книжа за 200 млрд. лири

14:25 | 10.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Лихвата във Великобритания остава рекордно ниска

Английската централна банка (АЦБ) реши да не прави промени в паричната си политика, след като резултатите от провелите се на 6 май в страната парламентарни избори показаха, че нито една от двете главни политически сили не е спечелила достатъчно гласове, за да състави самостоятелен кабинет.

Причина за това стана тежкото състояние на британската икономика, високата безработица и рекордния бюджетен дефицит в следвоенния период, които понижиха доверието на избирателите към способността на лейбъристите и консерваторите да подобрят икономическата ситуация в Обединеното кралство.

Британската икономика нарасна с 0,2% през първото тримесечие, след като излезе от рецесията с 0,3% ръст през последните три месеца на 2009 г. Нестабилното състояние на икономиката обаче не остави на АЦБ друг избор, освен да задържи основната лихва на рекордно ниското й ниво от 0,5% и през май.

Тя падна до това си равнище през март 2009 г., когато централната банка се принуди и да прибегне до покупки на държавни ценни книжа, за да увеличи парите във финансовата система и да подкрепи възстановяването на икономиката. Първоначалният размер на покупките бе 75 млрд. лири, но през следващите осем месеца стойността им бе увеличена постепенно до 200 млрд. лири.

Консервативната партия, която бе в опозиция на лейбъристите на Гордън Браун, получи най-много места в парламента след провелите се на 6 май избори. Нейният лидер Дейвид Камерън обеща на избирателите по-радикални мерки за намаляване на рекордния бюджетен дефицит на страната, но, за да може да ги осъществи, той трябва да направи коалиция с либералдемократите, начело с Ник Клег, които са третата партия по брой спечелени места в парламента.

Годишната инфлация във Великобритания се ускори до 3,4% през март, което е повече от заложения от централната банка инфлационен таван от 3%. В тази връзка ръководството на АЦБ ще даде обяснение на финансовото министерство за високата инфлация в отворено писмо в средата на тази седмица.

Британската лира е поевтиняла с повече от 8% срещу долара от началото на тази година, но е повишила своя курс срещу еврото с 3% покрай притесненията за дълговата криза в еврозоната.

Към 14:20 ч. българско време двойката GBP/USD се котира на ниво от 1,5016 долара за лира, докато едно евро се разменя срещу 0,8656 лири.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:28 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още