IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

290 хил. работни места е създала щатската икономика през април

Увеличението е най-голямото за последните четири години

16:30 | 07.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
290 хил. работни места е създала щатската икономика през април

Броят на заетите лица в неселскостопанските отрасли на американската икономика нарасна с 290 хил. през април, което се оказа много повече от очакваното. Освен това увеличението на заетостта през миналия месец е най-голямо за последните четири години, което показва, че пазарът на труд в страната е започнал да се стабилизира.

Април се превръща в четвъртия месец от началото на рецесията в САЩ през декември 2007 г., в рамките на който заетостта в най-голямата икономика на света се увеличава. Нивото на безработица обаче се повишава от 9,7% през март на 9,9% през април заради резкия скок в броя на лицата, които участват в работната сила.

Анализаторите очакваха, че безработицата в САЩ ще остане 9,7%, а броят на заетите лица в неселскостопанските отрасли на икономиката ще се увеличи по-малко със 198 хил. През март американската икономика е създала 230 хил. работни места, а не 162 хил., както бе обявено първоначално.

Най-много са новите работни места, разкрити в сектора на професионалните и бизнес услуги, следвани от производствения и здравния сектор. Леко увеличение се наблюдава и в броя на работните места в минния и строителния сектор. Федералното правителство продължава да наема служители, предимно на временни работни договори, във връзка с преброяването на населението на страната през тази година.

В края на април общо 15,3 млн. души в САЩ са безработни, а от тях 6,7 млн. се водят трайно безработни. Такива са лицата, които са били регистрирани в бюрата по труда като търсещи работа в продължение на поне 27 седмици. От началото на рецесията преди 2,5 години над 8 млн. работни позиции са били закрити.

Данните на Бюрото по трудова статистика в САЩ показаха също, че през април средното почасово заплащане остава на нивото си от март, а за последните 12 месеца заплащането се е увеличило с 1,6 на сто до 22,47 долара на час.

Към 16:30 ч. българско време двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,2685 долара за евро, като от началото на валутната сесия доларът поевтинява с половин процент, след като вчера поскъпна силно с 1,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още