IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лихвата в еврозоната остана без промяна, еврото отново потъна

Решението на ЕЦБ бе очаквано заради проблемите на повечето страни в еврозоната

14:56 | 06.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Лихвата в еврозоната остана без промяна, еврото отново потъна

Европейската централна банка взе решение да остави основния лихвен процент без промяна на ниво от 1 на сто. Така той се задържа на рекордно ниската си стойност вече 12 поредни месеца.

Решението на институцията бе очаквано от анализаторите, но въпреки това след неговото оповестяване еврото продължи да отстъпва позиции. Единната валута се смъкна до 1,2735 EUR/USD, което е най-ниската й стойност за деня.

С по-голям интерес се очаква прескнференцията на ръководителя на ЕЦБ Жан-Клод Трише, която ще започне по-късно. На нея вероятно ще стане ясно дали институцията е склонна да прави отстъпки и за други от затруднените фискално страни в еврозоната.

По-рано тази седмица ЕЦБ погази един от основните си принципи, като разреши приемането на гръцки облигации при отпускането на кредити за търговските банки независимо от ниския кредитен рейтинг на гръцките книжа.

Днес се очаква и гласуването от гръцкия парламент на изискванията за реформи, наложени от еврозоната и МВФ в замяна на обещаните кредити от 110 млрд. евро.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още