IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Частният сектор в САЩ разкри 32 хил. нови позиции през април

Планираните съкращения на персонал в САЩ се понижиха с 40% в рамките на един месец

16:06 | 05.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Частният сектор в САЩ разкри 32 хил. нови позиции през април

Работните места в частния сектор на щатската икономика са се увеличили повече от очакваното с 32 хил. през април, като броят им расте за трети пореден месец. Това, заедно с 40-процентния спад в броя на планираните от големите работодатели съкращения в рамките на месец, е знак за плавното стабилизиране на пазара на труд в най-голямата икономика на света.

Ежемесечното проучване на консултантската компания ADP Employer Services показа още, че броят на работните места в неселскостопанските отрасли на американската икономика се е увеличил с 19 хил. през март и с 3 хил. през февруари. Отчетът на ADP следи изменението на заетостта във всички отрасли без селскостопанския и държавния сектор. Той се базира на данните за трудовите възнаграждения, които 500 хил. работодатели в САЩ предоставят на агенцията.

Икономистите очакваха броят на наетите през април лица да възлезе на 29 хил., след като през февруари и март първоначално бяха обявени съкращения от съответно 20 хил. и 23 хил.

Официалният доклад на американското правителство за пазара на труда през април ще излезе този петък. Според икономистите американската икономика е създала 197 хил. работни места през изминалия месец, като се очаква безработицата да остане на ниво от 9,7% за трети пореден месец.

Малко по-рано днес отделни данни на консултантската компания Challenger, Gray & Christmas показаха, че планираните от големите американски компании съкращения са намалели за 14-ти пореден месец през април. Броят им се е понижил силно с 40% на месечна и 71,1% на годишна база, като заплануваните за закриване работни места са малко над 38 хил.

Това е най-ниската им стойност за последните близо четири години и показва по-голяма увереност от страна на работодателите по отношение на перспективите пред американската икономика.

Към 15:55 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,2922 долара, което е най-ниското за еврото ниво за последните 13 месеца. Доларът напредва с над 0,6% спрямо единната валута заради подновени притеснения за задълбочаване на кризата със суверенния дълг на Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още