IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нулев ръст за търговията на дребно в ЕС, секторът на услугите обаче расте

България е страната от ЕС, където продажбите на дребно са претърпели най-голям спад на годишна база

13:59 | 05.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Нулев ръст за търговията на дребно в ЕС, секторът на услугите обаче расте

Продажбите на дребно в еврозоната, както и тези в 27-те страни от Европейския съюз (ЕС), останаха без промяна през март в сравнение с февруари, което подчерта за пореден път слабостта в потребителските разходи, които изглежда няма да допринесат за икономическия растеж през първото тримесечие.

Оборотът на веригите за търговия на дребно в еврозоната, както и този на магазините в ЕС, отчита нулев ръст спрямо февруари при очаквания за увеличение от 0,1%. През февруари те се свиха с 0,2% в 16-те страни от еврозоната, но нараснаха с 0,3% в ЕС.

В сравнение с март 2009 г. продажбите на дребно са се понижили с 0,1% в еврозоната, но са нараснали с 0,3% за целия ЕС. България е страната, където продажбите на дребно са претърпели най-голям спад на годишна база, следвана от Литва и Латвия. Той възлиза съответно на 11,6%, 10,6% и 7,4%, съгласно методологията за проследяване на продажбите на дребно на Евростат.

България се нарежда и сред трите страни, където търговията на дребно претърпява най-големия си спад на месечна база в размер на 1% през март. Преди нас се нареждат единствено Португалия и Германия, в които продажбите на търговците на дребно се свиват съответно с 2,8 на сто и 2,4 на сто.

На положителния полюс се нареждат Дания, Литва и Румъния, където продажбите на дребно нарастват с 5,5%, 4,6% и 3,7% съответно в сравнение с февруарските си нива. Финландия, Дания и Швеция пък са трите страни, в които те отчитат най-голямо увеличение на годишна база, което е в рамките на 3-7%.

Отделни данни на пазарния институт Markit потвърдиха по-рано днес, че секторът на услугите, който има доминираща роля в европейската икономика, е ускорил темпото си на ръст през април. Окончателната стойност на индекса на икономическата активност в сектора на услугите на еврозоната възлезе на 55,6 пункта за април спрямо 54,1 пункта за март.

Това надмина пазарните очаквания, както и предварително обявената му преди седмица стойност от 55,5 пункта. Показателят вече се намира на най-високото си ниво от октомври 2007 г., а това е добра новина за европейската икономика, защото около две трети от брутния вътрешен продукт на ЕС се създава в сектора на услугите.

Германия отново е страната, чийто сектор на услугите се възстановява най-бързо, следвана от Франция. Ако индексът на бизнес активността се задържи на това ниво през следващите месеци, това предвещава по-бързо темпо на растеж на европейската икономика.

Еврото поевтинява с 0,3% спрямо щатския долар днес и към 14:45 ч. българско време се разменя срещу 1,2949 долара. Днес единната валута слезе под психологическото ниво от 1,30 долара за първи път от април миналата година досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 05.05.10 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още