IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Eврото стигна ново едногодишно дъно

Песимизмът към еврото се засили заради притеснения, че немският парламент може да не одобри заема за Гърция от 110 млрд. евро

15:40 | 04.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Eврото стигна ново едногодишно дъно

Единната европейска валута продължава да страда от недоверието на финансовите пазари към договорения спасителен план за Гърция, като курсът й спрямо долара падна до най-ниското си ниво за последната една година по време на днешната валутна сесия.

Повод за това дадоха поредните разногласия между правителствата на страните от еврозоната, които не могат да стигнат до единодушие относно това дали и по какъв начин да помогнат на Гърция.

Спасителният фонд от 110 млрд. евро, който бе договорен за Гърция през почивните дни, няма да стане факт, преди създаването му да се гласува от немския парламент. Това се очаква да се случи до края на тази седмица, пише AP.

Междувременно официални представители на немското правителство смутиха финансовите пазари за пореден път със свое изказване, от което стана ясно, че Германия може да одобри само част от сумата за 110 млрд. евро. Най-голямата европейска икономика ще поеме най-голяма част от заема за Гърция и затова може да настоява страната да си набави част от нужните й средства от финансовите пазари.

Това обаче я обрича на фалит при сегашните лихвени проценти по гръцките държавни ценни книжа. Те преминаха 12% по десетгодишните гръцки облигации през миналата седмица, след като Standard & Poor's понижи до “junk” кредитния рейтинг на страната.

Еврото поевтинява и срещу повечето други основни валути, в това число лирата, йената, канадския и австралийския долар, след като предприетите от Европейската централна банка (ЕЦБ) мерки за подкрепа на гръцките банки не успяха да разсеят съмненията на инвеститорите в способността на еврозоната да се справи с финансовите проблеми на Гърция, които заплашват да се разпространят и в други европейски страни.

В рамките на месец ЕЦБ на два пъти наруши собствените си принципи, като реши да запази занижените критерии за рефинансиране на търговските банки в еврозоната, след което премахна изцяло изискването за минимален кредитен рейтинг на гръцките държавни ценни книжа, които приема като обезпечение от гръцките банки по заемите, които им отпуска.

Еврото поевтинява с 0,8% до 1,3091 долара към 15:35 ч. българско време, като премина предишното си едногодишно дъно от 28 април. Европейската валута е поевтиняла със 7% от началото на тази година и с близо 10% за последните шест месеца. През миналата седмица късите залози срещу еврото поставиха нов рекорд, което отразява ясно песимизма по отношение на единната валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още