IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Немските потребители остават пасивни въпреки спада на безработицата

Продажбите на дребно отчетоха неочакван спад от 2,4% на месечна база през март

11:14 | 04.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Немските потребители остават пасивни въпреки спада на безработицата

Частното потребление изглежда няма да подкрепи икономическия растеж в Германия в началото на тази година, а износът се очертава да остане основен двигател на най-голямата европейска икономика. Това показаха днешните данни на Федералния статистически офис, от които стана ясно, че потребителите в Германия изненадващо са ограничили покупките на дребно през март въпреки спада на безработицата.

Продажбите на търговците на дребно се свиват силно с 2,4% на месечна база при очакван ръст от 0,2%. През февруари продажбите на дребно нараснаха с 1,1% на месечна база, като цялото това увеличение се заличава през март, въпреки че безработицата отчете рекорден за последните две години спад.

В сравнение с март 2009 г. стойността на продажбите на веригите за търговия на дребно са е увеличила с 2,7%, след като през февруари записа годишен спад от 0,4 на сто. Това е най-силното увеличение на годишна база от септември 2008 г., но се дължи до голяма степен на ниската база отпреди година, когато икономическата и финансовата криза по целия свят стигна своя пик.

По-добър показател за частното потребление са данните за продажбите на дребно за първите три месеца на тази година, когато те отчитат спад от 0,9 на сто.

Частното потребление в Германия обаче може да е поело нагоре през миналия месец, когато индексът на потребителското доверие на GFK стигна най-високото си ниво за последните седем месеца. Това загатва, че продажбите на дребно може да подкрепят растежа през текущото тримесечие, през което се очаква немската икономика да превключи на по-висока скорост.

Междувременно индексът на икономическото доверие в еврозоната стигна най-високата си стойност за последните две години през април въпреки притесненията за фискалната криза в Гърция. За това помогнаха позитивните икономически нагласи не само на потребителите, но и на фирмите в Европа.

Към 11:10 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3176 долара, като загубата му от началото на днешната валутна сесия възлиза на по-малко от 0,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още