IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Негативните залози против еврото отбелязаха нов рекорд

Увеличаването на залозите против еврото на пазара на фючърси загатва, че поевтиняването му не е приключилo

17:32 | 03.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Негативните залози против еврото отбелязаха нов рекорд

Хедж фондовете и другите големи спекуланти на валутните пазари са увеличили своите залози са спад в курса на еврото с цели 25% през миналата седмица и са по-негативно настроени към единната валута от всякога. От данни на Комисията по търговия със стокови фючърси в САЩ (CFTC) става ясно, че броят на новите залози, открити против еврото, е стигнал 89 013 в рамките на седемте дена до 27 април, което е рекордна стойност, предаде Bloomberg.

През последните 12 години деривативните позиции на големите валутни спекуланти за еврото са били в полза на единната валута и възлизат на средно 17 хил. контракта, залагащи на нейното поскъпване. Те стигат рекордно ниво от близо 120 хил. контракта, залагащи за повишение на еврото, през май 2007 г., малко преди колапса на ипотечния пазар в САЩ, който доведе до рецесия в световната икономика.

Увеличаването на залозите против еврото на пазара на фючърси предполага, че поевтиняването му не е приключило, въпреки че единната валута е поевтиняла с 10% спрямо долара за последните шест месеца. Само в рамките на миналата седмица еврото се обезцени с още 0,7% срещу долара заради притеснения, че кризата със суверенния дълг на Гърция може да обхване и други европейски страни.

Гърция прие условията по спасителния план на еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ) за 110 млрд. евро през този уикенд.

В средата на миналата седмица еврото записа едногодишно дъно срещу долара. Причина за това даде понижението на кредитния рейтинг на Гърция до “junk”, което бе последвано и от намаление на рейтингите на Португалия и Испания.

Брутният вътрешен продукт на 16-те страни от еврозоната възлиза на около 13,6 млрд. долара, което ги нарежда на второ място в света след САЩ, чийто БВП е малко над 14 трлн. долара.

Рисковата премия по десетгодишните държавни ценни книжа на Гърция стигна 826 базисни пункта на 28 април, което е рекорд от влизането на страната в еврозоната през 2002 г. Тя се понижи до 594 пункта в края на миналата седмица, малко преди гръцкото правителство да се съгласи с допълнителните мерки за намаляване на бюджетния дефицит с 30 млн. евро. Те включват съкращения на заплатите и замразяване на пенсиите през следващите три години, както и увеличение на ДДС от 21% на 23%.

В четвъртък тази седмица се очаква месечното заседание на Европейската централна банка (ЕЦБ), която според икономистите ще остави основната лихва в еврозоната на сегашното й рекордно ниско ниво от 1% поне до края на тази година. Днес ЕЦБ премахна изискването си за минимален кредитен рейтинг на държавните ценни книжа, които приема като обезпечение при отпускането на заем за банките в еврозоната, като жест на подкрепа към гръцките банки.

Еврото пое надолу в началото на тази седмица и поевтинява с над 0,6% спрямо щатския долар днес. Към 17:20 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3226 долара спрямо курс от 1,5139 в края на ноември миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още